Durant els pròxims anys s'espera que el dany cerebral adquirit com a malaltia sigui la principal font de malaltia a la nostra societat. Experts internacionals en salut cerebral reclamen un canvi en la política sanitària. "Hem de canviar la forma de pensar, s'ha de posar èmfasi en la prevenció cerebral", ha dit el director del centre d'investigació Berenson-Allen, Álvaro Pascual-Leone. El debat té com a principal objectiu establir nous enfocaments per tal de "donar resposta" a la societat i la problemàtica del cervell. "El cervell és l'òrgan prínceps de la recerca d'aquest segle XXI", ha explicat la cap de la unitat de dany cerebral de l'Institut Guttman, Montserrat Bernabeu.

La recerca del cervell presenta un "gran repte" per a aquest segle XXI, segons aquests experts internacionals, que han afegit que l'evolució en el plantejament de mesures de prevenció i el diagnòstic de les malalties no són suficients per mantenir el cervell en les millors condicions possibles. En aquest sentit, aposten per la prevenció i la detecció prematura de les possibles malalties que una persona pugui patir.

"Abans que es manifesti qualsevol problema la malaltia ja està en marxa", ha dit Pascual-Leone. Per aquest motiu el desenvolupament de biomarcadors personalitzats que aconseguirien entendre l'estat cerebral a nivell individual i no com a grup és un dels reptes que es plantejen. Amb aquestes eines es podria tenir un coneixement molt més exhaustiu pel que fa a la detecció precoç de les malalties.

Segons han assegurat, la introducció de mesures com aquesta en la política sanitària i un control més exhaustiu ajudarien a mantenir el cervell en el millor estat possible. "El repte és mantenir el cervell igual de bé que els altres òrgans", ha explicat Pascual-Leone.

B·Debate

Durant els dies 6 i 7 d'octubre es reuniran a CosmoCaixa Barcelona els líders internacionals en matèries relacionades amb salut mental per debatre l'actualitat del tema. El B·Debate, coorganitzat per l'Institut Guttman, té com a objectiu principal establir nous punts de vista pel que fa a la investigació del cervell. "L'objectiu és poder donar resposta a la societat i a la problemàtica del cervell", ha afirmat Bernabeu.