A migdia, a la tarda o mentre sopes. És igual l'hora. El suc fermentat de baixa graduació alcohòlica elaborat amb ordi, llúpol i un 90% d'aigua, o el que és el mateix, la cervesa, és una beguda que acompanya la dieta mediterrània i que aporta beneficis per a la salut.

"De categoria. Una cerveseta se'm posa fenomenal". Així ho expressa Miguel Ramón, veí de València mentre es pren una canya, i un estudi elaborat per Ascensión Marcos, professora del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC), li dóna la raó. "El consum moderat de cervesa es podria incloure dins d'una alimentació saludable?" és el títol del document publicat per la Societat Espanyola de Metges d'Atenció Primària (SEMERGEN) i presentat al Col·legi Oficial de Metges de València. A la pregunta que dóna nom a l'estudi, Ascensión Marcos, coordinadora del mateix, contesta amb un "sí" contundent. "És saludable sempre que es prengui una quantitat moderada i dins d'una dieta equilibrada", aconsella.

I per "moderada" s'entén "una llauna diària per a elles i dues per a ells". "A les dones ens influeix més perquè metabolitzem menys l'alcohol que els homes i podem prendre'n més o menys la meitat que ells. Una o dues canyes", explica. Els estudis se centren en cerveses d'entre 4 i 5 graus, sense valorar aquelles d'alta graduació. I per "dieta equilibrada" parlem de consumir carbohidrats (50-60%), proteïnes (10-12%) i greixos (fins a un 30%).

L'important és no consumir més del que el cos gasta

A més, aquest document pretén desmuntar mites com el de "la panxa cervesera", en posar en dubte que hi hagi relació entre el consum moderat de cervesa i l'obesitat abdominal. "El concepte 'panxa cervesera' està mal dit perquè hem demostrat en diversos estudis que, si prenen la quantitat determinada que diem, no han d'augmentar de pes. La panxa apareix si no es menja bé i es fa poca activitat física", assegura la professora, que afegeix que el problema és "consumir més del que es gasta".

Lluny de ser perjudicial per la salut, la cervesa amb un consum sempre moderat reporta beneficis en la salut cardiovascular, pel seu contingut en antioxidants naturals. De fet, està comprovat científicament que després d'un consum moderat de cervesa, el colesterol denominat bo (HDL) podria experimentar un augment en sang, que s'associa a un menor risc de cardiopaties isquèmiques i, en general, participa en la protecció de l'organisme enfront de malalties cardiovasculars.

A més, el silici, un dels ingredients d'aquesta beguda, promou la densitat òssia i evita la pèrdua d'os, de manera que prevé malalties com l'osteoporosi. Els seus beneficis no acaben aquí. La cervesa també podria millorar la resposta immune contra els agents responsables del desenvolupament de malalties infeccioses.

Sense oblidar les pautes d'un consum moderat en edat adulta, la cervesa podria disminuir un dels factors de risc de la malaltia de l'Alzheimer, també gràcies al silici, així com protegir a l'organisme de l'oxidació i l'envelliment de les cèl·lules.

La cervesa després d'entrenar

Molts esportistes senten la necessitat d'prendre una cervesa després de practicar exercici. I és que el cos no sol equivocar-se, ja que la ingesta d'aquesta beguda pot afavorir una ràpida i efectiva rehidratació i evitar els dolors musculars. "Els que es prenen una cerveseta al dia, poden estar tranquils", conclou Marcos.