Tot i que els darrers 3 anys, entre 2012 i 2015, el registre de donants catalans de medul·la òssia s'ha gairebé duplicat, de 19.201 a 28.498, encara hi ha prop del 20% de pacients que no troben un donant compatible per poder sotmetre's al trasplantament. Per això, i coincidint amb el Dia Mundial del Donant de Medul·la Òssia, l'Organització Catalana de Trasplantaments (OCATT) fa una crida a la ciutadania a fer-se'n. Només 1 de cada 4 malalts té un familiar compatible i cal recórrer al registre, que a nivell mundial té 26 milions de donants. Tanmateix, és més probable trobar una compatibilitat en entorns més propers i per això s'insisteix en fer créixer el registre a Catalunya i l'Estat.

Les darreres campanyes per incentivar la donació de medul·la òssia han tingut els seus fruits i des de 2012, el registre de donants ha crescut en un 48%, passant dels 19.201 als 28.498. Al registre mundial, s'arriba als 26 milions. Tot i això, encara és difícil que els pacients que requereixen un trasplantament trobin donant compatible, i de fet, n'hi ha un 20% que no el troben. Per això, des del Departament de Salut i l'Organització Catalana de Trasplantaments (OCATT) se segueix insistint amb la importància que té augmentar aquest registre, perquè a més, 1 de cada 4 malalts no té compatibilitat amb els seus familiars.

En els darrers 5 anys, s'han fet més de 2.000 trasplantaments en adults i més de 300 en menors de 18 anys. Enguany, se n'esperen al voltant dels 500. Per aquest motiu, i tot i que les xifres són esperançadores perquè han millorat els darrers anys, des de l'OCATT es fa especial atenció al fet que cal ser més sensible amb aquesta problemàtica. Així ho ha assegurat el director de l'OCATT, Jaume Tort, que ha recordat que com més donants registrats, més possibilitats d'èxit hi ha.

De fet, tal i com ha explicat el director del Registre de Donants de Medul·la, el REDMO, és important que hi hagi donants propers, geogràficament parlant, i no només a nivell econòmic, sinó també genètic. Ha explicat que l'herència genètica de cada malalt influeix en els nivells de compatibiltiat i, malgrat que la globalització ho està canviat, encara és més fàcil trobar donant compatible entre ''l'entorn'' del pacient que no pas ''a fora''. ''És una qüestió de distribució ètnica'' ha dit Carreras.

Pel responsable mèdic del REDMO, les dades que s'han assolit són bones però poden millorar, i en el 80% dels casos es troba el donant compatible als 3 mesos.

Catalunya, capdavantera amb els trasplantaments infantils de medul·la

A tot l'estat espanyol, aquest 2015 es faran més de 5.000 trasplantaments en nens, malalts principalment de leucèmia però també d'altres malalties que no tenen altre tractament que permeti la curació. Catalunya és capdavantera en aquesta àrea, i majoritàriament, el donant pot ser un germà, però també els pares. Se'n fan entre 60 i 70 cada any. El 2014 se'n van fer 66 i un 25% es van fer a partir de les cèl·lules mare del propi pacient, però la gran majoria, es van fer a través de les cèl·lules d'un donant.

Tot i que en adults, es poden fer servir cèl·lules de medul·la òssia, sang perifèrica o sang de cordó umbilical, però en nens, el més factible és fer servir el trasplantament de medul·la o la sang de cordó, pel seu pes.

Un exemple n'és el cas de la Clara i l'Alba Rusiñol, dues germanes bessones que van passar per una donació i un trasplantament als sis anys. L'Alba va requerir un trasplantament de medul·la, després de dos anys malalta, i la Clara va ser l'única familiar que era compatible. Explica, la Clara, que quan ho va saber li va fer ''molta il·lusió'' perquè donava per fet que la seva germana es curaria i tornaria a casa, on la trobaven molt a faltar. L'Alba, que ara ja té 15 anys, encara recorda el dia que li feien l'extracció a la seva germana i veu imprescindible la implicació de la gent. Per això, ha assegurat que ''tothom hauria de ser donant'' ja que no es pot pensar ''que els altres ja se n'ocuparan'', i convençuda, assegura que a tothom que li passes, li agradaria tenir alternativa.

La donació de medul·la òssia és una de les poques donacions que es poden fer en vida i l'única en la qual les cèl·lules es regeneren completament. Qualsevol persona entre 18 i 55 anys amb bon estat de salut pot fer-se donant i entrant a un registre que només recorrerà a la persona si és necessària. Des del REDMO s'exigeix però, que el donant estigui molt ben informat per evitar que es faci enrere al moment de la donació, ja que als Estats Units, per exemple, un 50% dels suposats donants, no accepta fer-ho que se li requereix.