L'Empordà
Projecte PREDIMED

Dos nous estudis avalen la dieta mediterrānia per prevenir la retinopatia i el cāncer de mama

Els dos treballs, amb participaciķ de la URV, s'han publicat a les revistes 'Diabetis Care' i 'JAMA Internal Medicine'

14.09.2015 | 15:48
Pa sucat amb oli d´oliva.
Pa sucat amb oli d´oliva.

Dos nous treballs d'investigaciķ emmarcats en el projecte PREDIMED (Prevenciķ amb Dieta Mediterrānia) avalen els beneficis de la dieta mediterrānia en el camp de la salut. Un d'ells, publicat a la revista 'Diabetis Care' i coordinat per la URV, conclou que la dieta mediterrānia complementada amb oli d'oliva redueix en un 44% el risc dels pacients diabčtics de patir retinopatia, la principal causa de ceguera en aquests malalts. En l'altre estudi, publicat a la revista 'JAMA Internal Medicie', s'associa la dieta mediterrānia amb una reducciķ relativa d'un 68% del risc de patir cāncer de mama. Aquest, estā coordinat per la Universitat de Navarra i hi ha participat investigadors de la URV.

La possibilitat de complicacions crōniques és una de les preocupacions de les persones amb diabetis que saben que l'augment de sucre a la sang provoca que els vasos sanguinis es taponin i, per tant, es dificulta que la sang circuli cap a determinats ōrgans, fet que comporta que aquests perdin les seves funcions. Les complicacions microvasculars que afecten el ronyķ i els ulls, sķn les més precoces i poden produir retinopatia diabčtica -afectacions oculars que poden conduir a la ceguera- o nefropaties diabčtiques, que poden comportar una insuficičncia renal, és a dir, que els ronyons deixin de funcionar.

Investigadors del projecte PREDIMED (Prevenciķ amb Dieta Mediterrānia) han estudiat l'efecte de la dieta mediterrānia sobre la reducciķ d'aquests riscos i han evidenciat, després de seguir durant sis anys una gran poblaciķ de diabčtics, que la dieta mediterrānia complementada amb oli d'oliva pot reduir fins un 44% el risc de patir retinopatia. En aquest estudi hi han participat voluntāriament 3.614 homes i dones d'entre 55 i 80 anys -amb una mitjana de 67 anys- amb diabetis tipus 2 que formaven part de l'estudi PREDIMED, l'estudi multicčntric d'intervenciķ nutricional aleatoritzat realitzat en una poblaciķ d'alt risc cardiovascular par avaluar la importāncia de la dieta mediterrānia en la prevenciķ cardiovascular.

Els participants es van dividir en tres grups i se'ls va assignar, de manera aleatōria, a una de les tres intervencions dietčtiques: consells per seguir una dieta mediterrānia complementada amb oli d'oliva extraverge , consells per seguir una dieta mediterrānia complementada amb fruita seca i consells per seguir una dieta baixa en greix tant d'origen animal com vegetal (grup control).

Durant els sis anys de seguiment es van identificar 74 nous casos de retinopatia i 168 de nefropatia diabčtica. Pel que fa a la retinopatia es van trobar diferčncies significatives entre les persones que havien seguit la dieta mediterrānia i els que no. D'aquesta manera els resultats del treball han confirmat que la dieta mediterrānia (complementada amb oli d'oliva) redueix en un 44% el risc de patir retinopatia en els pacients diabčtics, la principal causa de ceguera entre aquests pacients. Els qui van complementar la dieta amb fruita seca tenien una reducciķ no significativa del risc del 37% en comparaciķ als que prenien una dieta baixa en greix.

Un patrķ similar es va seguir per l'altre estudi, en quč els investigadors han analitzat els efectes de dues intervencions amb dieta mediterrānia (complementada amb 30 grams al dia d'oli d'oliva verge extra o 30 grams al dia d'una barreja de nous, avellanes i ametlles), en comparaciķ amb un grup de dones a les que se'ls aconsellava que seguissin una dieta baixa en greix.

De 2003 a 2009 es van reclutar 4.282 dones d'entre els 60 i els 80 anys -amb una mitjana de 67,7- i amb alt risc de malaltia cardiovascular. Les dones es van assignar, a l'atzar, o bé a la dieta mediterrānia complementada amb oli d'oliva extra verge (1.476 dones), a la dieta mediterrānia complementada amb fruita seca (1.285 dones) o a la dieta control, amb consells per reduir la seva ingesta dietčtica de greix (1.391 dones). Durant una mitjana de seguiment de gairebé cinc anys, els autors van identificar 35 nous casos de cāncer de mama.

Els autors, doncs, conclouen que les dones que segueixen una dieta mediterrānia complementada amb oli d'oliva van mostrar un risc 68% relativament menor de cāncer de mama maligne que les assignades a la dieta control. Les dones que van seguir una dieta mediterrānia complementada amb fruita seca van mostrar una reducciķ del risc no significativa en comparaciķ de les dones del grup de control.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaįos recomanats: Premis cinema