La sèpsia greu és l'evolució complicada d'una infecció que pot acabar lesionant els òrgans. A Catalunya, més de 22.000 adults i 478 infants van ingressar en un hospital a causa d'aquesta patologia el 2014. En els casos greus, la mortalitat és del 20%, però pot ser més alta si es tracta d'un xoc sèptic. L'administració de tractament, tant antibiòtic com de recuperació de les funcions orgàniques, el més aviat possible podria millorar l'evolució dels pacients i per això, i amb l'objectiu d'estandarditzar els protocols als diferents centres de salut catalans, el Departament de Salut desplega a partir del 15 d'octubre el nou Codi Sèpsia, que ha comptat amb la participació de 7 societats científiques.

Quan una infecció no es controla adequadament, el cos té una resposta inflamatòria que es pot anar complicant fins a generalitzar un procés infecciós que pot produir el que s'anomena fracàs multiorgànic, i en el pitjor dels casos, la mort. És el que s'anomena sèpsia, un síndrome amb risc vital que el 2014 va obligar a hospitalitzar fins a 22.255 adults i 478 menors de 16 anys. La seva incidència, ja sigui per l'envelliment de la població o com a seqüela d'un millor tractament d'altres patologies com ara el càncer, la sèpsia, i en concret la sèpsia greu que requereix UCI, és cada vegada més freqüent, presentant una mortalitat del 20% que pot augmentar entre el 30 i el 60% quan es parla de xoc sèptic i disfunció multiorgànica.

Per aquest motiu, i també per conscienciar a la població de l'existència i les conseqüències d'aquesta patologia, el departament de Salut ha elaborat el Codi Sèpsia, un nou protocol d'intervenció que ha de millorar la detecció d'aquests casos i a la vegada la agilitar el trasllat dels pacients que ho necessiten als centres amb UCI per tal de realitzar la ''ressuscitació'' dels òrgans afectats en un servei d'urgències. Així ho ha explicat Juan carlos Yébenes, cap de la unitat de medicina intensiva de l'Hospital de Mataró i coordinador del grup de trball de sèpsia greu, que ha fixat com la sèpsia un dels principals fenòmens fisiològics.

Segons Yébenes, l'objectiu del Codi Sèpsia, que s'ha practicat en fase pilot des de l'abril al vallès Occidental, vallès Oriental, Barcelonès Nord i Maresme i que s'estendrà a partir del 15 d'octubre arreu de Catalunya, és aconseguir més rapidesa per revertir el més aviat possible la progressió de la disfunció multiorgànica i que tot el sistema sanitari treballi per afavorir el ''temps-dependència'' de la malaltia. I és que en general, els experts consideren que si el tractament antibiòtic i de ressuscitació d'òrgans es dóna a temps, la possibilitat de recuperació i supervivència dels pacients és més gran i a diferència d'altres codis com l'Ictus, és ''intentar evitar que el malalt necessiti terciarisme'', i per tant, l'ingrés a les UCIs.

Una de les dificultats del diagnosi de la sèpsia és que es presenta de manera molt heterogènia perquè depèn del focus, del microorganisme que l'ha provocat, de les característiques del pacient o de la preponderància d'aquestes causes. L'heterogènia encara és més gran en el cas dels pacients pediàtrics i sobretot, en els menors de 5 anys. Elisabeth Esteban, de l'Hospital Sant Joan de Déu ha explicat que més el 2014, es van detectar a Catalunya 164 episodis de sèpsia greu amb ingrés a UCI. Assegura que el 7,3% dels casos no superen la infecció, un percentatge que arriba al 13,6% si es tracta d'un xoc sèptic. Per això, Esteban ha defensat que el reconeixement i el diagnòstic és un ''punt clau'' i cal que l'atenció inicial estigui estandarditzada i sigui molt ràpida.

Per aquest motiu, el conseller de Salut, Boi Ruiz, ha destacat la importància de tenir definit un sistema estàndard que reculli la coordinació que actualment es donava de manera ''informal'' entre centres hospitalaris. Ruiz ha destacat que s'ha treballat amb 7 societats científiques per elaborar aquest patró, aquest codi, que permetrà posar tots els recursos disponible en una millora del tractament de la sèpsia greu.

L'aprovació del Codi Sèpsia era un mandat parlamentari que es va aprovar durant el Ple Monogràfic de Salut el mes de juny passat.