Les darreres dades del Centre d'estudis Epidemiològics sobre el VIH i altres infeccions de Transmissió Sexual de Catalunya (CEEISCAT) han alertat els responsables de salut pública en comprovar s'han disparat. Entre el 2005 i el 2014, els casos de sífilis s'han multiplicat gairebé per 4, i els de gonorrea per 5. Per això, des de Salut Pública s'apostarà per incidir en els col·lectius més vulnerables com són els homes homosexuals i els joves. En una entrevista a l'ACN, Antoni Mateu, ha lamentat que sigui una qüestió d'hàbits i no d'informació. Mateu també ha augurat que en poc temps Europa haurà d'afrontar el debat de medicaments existents que poden ser efectius per aquestes malalties.

L'Agència de Salut Pública de Catalunya focalitzarà les campanyes de conscienciació sobre la infecció de malalties de transmissió sexual als col·lectius més vulnerables detectats com els homes que tenen sexe amb homes i els joves. El secretari de Salut Pública, Antoni Mateu, ha declarat en una entrevista a l'Agència Catalana de Notícies (ACN) que cal prioritzar les accions específiques per sobre de les generals, per optimitzar els pressupostos ''que sempre són limitats''. Per Mateu, per exemple, en els joves caldria obrir els centres d'atenció al col·lectiu perquè es puguin explicar a professionals de Primària o Tocoginecologia per ''incidir i tallar ràpidament'' les infeccions amb l'antibiòtic corresponent per evitar que puguin continuar infectant en el cas de les pràctiques sexuals de risc.

Tot i que encara no hi ha cap campanya sobre la taula, els responsables de Salut Pública han pres aquesta direcció després que les darreres dades del centre d'Estudis Epidemiològics sobre el VIH i altres infeccions de Transmissió Sexual de Catalunya (CEEISCAT) hagin posat de manifest un augment considerable d'aquestes infeccions. ''Les malalties de transmissió sexual s'estan disparant'', ha alertat Mateu, i ha recordat que a Catalunya cada dia dues persones contrauen el VIH. Ho considera un ''fracàs del sistema'' perquè el problema no és d'informació i Mateu considera que tothom sap com s'eviten aquestes infeccions, i per tant en un ''canvi de comportament'' que s'està produint darrerament amb pràctiques sexuals de risc que anys enrere no es donaven i ''això no pot ser'', conclou Mateu.

El CEEISCAT ha recollit que el darrer any, el 2014, es van diagnosticar 902 casos de sífilis a Catalunya, situant la incidència en 12,4 casos per cada 100.000 habitants, una xifra alarmant si és té en compte que la mitjana europea és de 4,1. En els darrers 10 anys, els casos de sífilis s'han multiplicat gairebé per 4, un 231% més, ja que el 2005, se'n registraven 3,7 per cada 100.000 habitants. La majoria d'aquests casos, un 87% són homes, d'una edat mitjana de 37 anys, tot i que un 9,5% dels infectats tenen entre 15 i 24 anys.

Pel que fa a la gonorrea, l'any passat es van donar 1.555 casos nous, arribant als 21,3 casos per cada 100.000 habitants, 5 vegades més que el 2005 (un 414% més), i molt per sobre de la mitjana europea actual que se situa en els 15,3. En aquest cas, la majoria de casos també es donen en homes, de 32 anys de mitjana, però la franja de 15 a 24 anys ja suposa el 24% del total. És també molt important en els joves, la incidència de la clamídia, ja que es calcula que a Catalunya n'hi ha 27.000 d'infectats d'entre 16 i 25 anys.

Antoni Mateu creu que a mitjà termini, Catalunya, igual que Europa, haurà d'abordar el debat sobre els nous medicaments que han sorgit per aquest tipus d'infeccions i si es prenen el dia abans, el mateix dia o el dia després de la pràctica de risc poden evitar el 80% de les infeccions. Per Mateu, caldrà decidir qui haurà de finançar aquests tractaments, si el sistema públic o la persona interessada, i més tenint en compte que ''la gent sap com es produeixen aquestes infeccions'' i malgrat tot, s'estan disparant.