L'Empordà
PDPCCR

El programa de detecciˇ precoš de cÓncer de c˛lon i recte s┤amplia a tota la regiˇ sanitÓria de Girona

Es va comenšar a implantar al Baix EmpordÓ el 2013 i aquest any s'ha estŔs al RipollŔs i la Garrotxa

28.08.2015 | 11:04
Programa de Detecciˇ Precoš de CÓncer de C˛lon i Recte
Programa de Detecciˇ Precoš de CÓncer de C˛lon i Recte

El Programa de Detecciˇ Precoš de CÓncer de C˛lon i Recte (PDPCCR) s'amplia a partir d'aquest setembre a tota la Regiˇ SanitÓria de Girona. El cribratge, que es va introduir el 2013 al Baix EmpordÓ, ja s'ha estŔs aquest any a la Garrotxa i el RipollŔs i a patir del proper mes comenšarÓ a implantar-se al GironŔs, el Pla de l'Estany, la Selva, l'Alt EmpordÓ i l'Alt Maresme on fins ara no s'havia aplicat. D'aquÝ a pocs dies comenšaran a enviar-se les primeres cartes invitant a tots els homes i dones d'entre 50 i 69 anys - el colĚlectiu amb mÚs probabilitats de patir aquest tipus de cÓncer- a participar-hi. Cada any a Catalunya es diagnostiquen mÚs de 4.000 nous casos de cÓncer de c˛lon i recte.

Segons informa el Departament de Salut, el cÓncer de c˛lon i recte s'ha convertit en la segona causa de mort per cÓncer a Catalunya, tant en homes com en dones arribant a causar 1.900 defuncions anuals. La supervivŔncia als cinc anys es situa al voltant del 50% i la tendŔncia recent indica una clara estabilitzaciˇ de la mortalitat en homes i un descens en dones.

La majoria dels cÓncers de c˛lon i recte es desenvolupen a partir de p˛lips adenomatosos. La presŔncia de p˛lips als intestins Ús freqŘent per˛ nomÚs un petit percentatge progressa i acaba convertint-se en cÓncer. Es tracta d'un procÚs llarg que pot durar uns 10 o mÚs anys; un fet que permet prevenir o detectar precošment el cÓncer o millorar-ne el pron˛stic.

Els ciutadans que pateixen aquest cÓncer no acostumen a adonar-se de la malaltia fins que es troba molt avanšada. Per aix˛, des del Departament de Salut assenyalen que Ús clau participar en programes com aquest, el Programa de detecciˇ precoš del cÓncer de c˛lon i recte (PDPCCR) que permet mitjanšant les femtes detectar si hi ha sang oculta i, a patir de llavors, investigar l'origen de la sang mitjanšant una colonosc˛pia.

El programa va comenšar a introduir-se l'any 2013 a la comarca del Baix EmpordÓ on s'ha s'ha iniciat una segona ronda i aquest 2015 s'ha estŔs a la Garrotxa i el RipollŔs. EstÓ pensat per a homes i dones d'entre 50 i 69 anys i s'ha de realitzar cada dos anys. D'aquÝ a pocs dies comenšaran a enviar-se les primers cartes invitant a tots els homes i dones dins d'aquesta franja d'edat a les primeres ABS on s'estendrÓ que sˇn Girona 4 de Girona, Santa Coloma de Farners, Blanes, l'Escala i Canet.

D'aquesta manera, en aquest darrer trimestre del 2015, un total de 14.161 ve´ns d'aquestes Órees rebran aquesta carta on s'explica quŔ Ús el programa i quŔ cal fer per participar-hi. Aquells ve´ns que hi estiguin interessats s'hauran de dirigir a una farmÓcia adherida al programa i lliurar la carta que han rebut, on hi haurÓ un codi d'identificaciˇ personal.

A la farmÓcia li entregaran un 'kit' per dipositar una mostra de femta i les instruccions de com cal conservar-la fins que la porti de nou a l'establiment. A partir d'aquÝ, els professionals analitzaran si hi ha sang oculta a les femtes i rebran una carta informant dels resultats.

En cas que sigui negatiu, els participants rebran un document on se'ls invita a tornar a participar en el programa al cap de dos anys. En els casos positius (on s'hagi detectat sang a les femtes), seran citats per a una visita a la unitat d'endosc˛pies del centre hospitalari respectiu on se'ls informarÓ del resultat i del procÚs a seguir que arrenca amb una colonosc˛pia. Segons els resultats d'aquest estudi, els professionals indicaran quŔ cal fer: participar de nou en el programa al cap de dos anys si el risc Ús baix, realitzar una segona exploraciˇ al cap d'un o tres anys o Ússer derivat a un centre de tractament en cas que el pacient tingui cÓncer.

El procÚs d'implantaciˇ del programa Ús el mateix a totes les comarques i s'espera que en dos anys ja estigui cobert tot el territori gironÝ arribant a un total de 144.206 habitants. Des del Departament de Salut estimen que s'hi adheriran el 50% de la poblaciˇ i que s'hauran de fer unes 3.800 colonosc˛pies. La unitat d'endosc˛pies de l'Hospital Santa Caterina de Salt serÓ la unitat de referŔncia a la qual es derivaran els habitants del GironŔs, el Pla de l'Estany i la Selva interior, els de l'Alt EmpordÓ hauran de dirigir-se a l'Hospital de Figueres i els de la zona de l'Alt Maresme i la Selva MarÝtima a l'hospital de la Corporaciˇ de Salut del Maresme i la Selva, Ús a dir, el Sant Jaume de Calella i l'hospital comarcal de Blanes.

Aquest programa, situat en el marc del Pla de Salut de Catalunya 2011-2015 de potenciar els aspectes preventius, estÓ adrešat a la poblaciˇ que tÚ mÚs possibilitats de patir aquest tipus de tumors. L'organitzaciˇ ha implicat la coordinaciˇ dels colĚlegis de farmacŔutics de Girona i Barcelona -per les ABS de l'Alt Maresme-, l'atenciˇ primÓria, les unitats d'endosc˛pies dels hospitals comarcals i l'Oficina TŔcnica de Cribratge, gestionada per l'Institut d'AssistŔncia SanitÓria (IAS), tot plegat amb el suport de la Regiˇ SanitÓria del CatSalut.

Per tal de poder estendre el programa a tota la Regiˇ, aquest mes de setembre es duran a terme els ˙ltims preparatius previs. Es formarÓ a farmacŔutics i a professionals de l'atenciˇ primÓria, s'habilitaran els sistemes d'informaciˇ per garantir la connectivitat entre l'Oficina TŔcnica, el laboratori, i les unitats d'endosc˛pies dels hospitals, i es farÓ la primera tramesa de cartes.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllašos recomanats: Premis cinema