El Ministeri de Sanitat només permetrà la venda de cigarrets electrònics en estancs, botigues especialitzades, farmàcies i parafarmàcies, prohibint la seva venda en qualsevol altre establiment a través d'Internet. Així mateix, fabricants i comerciants no podran fer descomptes o ofertes sobre aquests dispositius i els seus accessoris.

Així es desprèn del projecte de Reial Decret pel qual es regulen la fabricació, presentació i venda dels productes del tabac i els productes relacionats, a què ha tingut accés Europa Press, elaborat pel departament d'Alfonso Alonso per incorporar a l'ordenament jurídic espanyol l'última directiva europea del tabac aprovada l'abril de l'any passat.

Fins ara, el Govern només havia prohibit el seu ús en alguns llocs públics i limitat la seva publicitat. Així, la Llei General per a la Defensa de Consumidors i Usuaris que va entrar en vigor el juny de l'any passat va modificar l'actual Llei antitabac per prohibir l'ús d'aquests dispositius en centres sanitaris i educatius, mitjans transport, zones de joc i parcs infantils.

Ara, Sanitat fa un pas més i desenvolupa una regulació específica per a la venda d'aquests productes, que qualifica com "dispositius susceptibles d'alliberament de nicotina ', donada la "creixent importància dels mateixos a causa dels recents desenvolupaments del mercat a nivell europeu" , el que fa necessària "la seva inclusió com a productes relacionats amb el tabaquisme".

D'aquesta manera, es regulen activitats com la distribució, la venda, el control de mercat i la vigilància de les reaccions adverses, i s'estableix la creació d'un registre de responsables de la comercialització que permeti tenir coneixements sobre els mateixos, als efectes de compliment de notificacions de les llistes d'ingredients i altres requisits exigibles a aquests productes.

En el cas de la venda, segons detalla el document, Sanitat estableix que tant els dispositius com tots els accessoris, inclosos els líquids de recàrrega, no es poden vendre a "establiments diferents de estancs de tabac, botigues especialitzades, farmàcies i parafarmàcies" .

La norma delimita així els llocs de venda d'aquests dispositius ja que fins ara era possible adquirir-los "en tot tipus d'establiments", segons reconeixia el mateix Ministeri en un document elaborat el juliol de l'any passat. No obstant això, fonamentalment s'adquirien a través d'Internet, en farmàcies, estancs i en establiments específics on la seva presència ha "augmentat notablement", segons reconeixia Sanitat.

Els establiments que els venguin hauran de tenir un registre documentat dels productes que distribueixin, estaran sotmesos a la vigilància i inspecció de les autoritats sanitàries de les comunitats autònomes, i hauran de comptar amb l'organització i mitjans necessaris davant possibles riscos potencials relacionats amb aquests productes.

A més, s'han d'inscriure en un registre de Responsables de la Comercialització de Dispositius Susceptibles d'Alliberament de Nicotina i de Productes de Herbes per Fumar, ja que en cas contrari es podrien exposar a multes d'entre 3.000 a 15.000 euros.

També quedarà prohibida "la venda ambulant, la venda a distància, inclosos Internet i els altres serveis de la societat de la informació, i la venda en màquines expenedores".

Així mateix, el Govern també prohibirà als fabricants o venedors d'aquests productes donar "mostres gratuïtes, ofertes i descomptes" sobre aquests dispositius i els seus accessoris.