Cada vegada són més les persones que opten per millorar el seu aspecte físic a través d'intervencions d'estètica facial i, tot i que la crisi també ha tingut el seu reflex en el sector, uns costos cada vegada més assequibles animen a que aquests nombres vagin en augment. A més, el nombre d'homes en les consultes de cirurgia estètica també va en augment.

Segons explica el doctor Miguel Chamosa, president de la Societat Espanyola de Cirurgia Plàstica, Reparadora i Estètica (SECPRE), pel que fa a les operacions facials d'estètica cal tenir en compte que la població té cada vegada més edat i que en les últimes dues dècades la tendència a tenir cura de l'aspecte físic ha portat al fet que cada vegada més homes se sotmetin a aquestes intervencions.

En aquest sentit, Chamosa assenyala que a l'espera que al maig es coneguin les últimes dades del sector, a Espanya del total d'intervencions estètiques, el 82,7% es fan en dones i el 12,3% en homes. Si bé, els homes comencen a sol·licitar tractaments que abans no demanaven com l'estirament facial, afegeix.

La cirurgia facial constitueix l'àmbit de les intervencions en estètica que s'emporta la major part del pastís, amb un 41,6% del total de les practicades. Pel que fa a gèneres, un 57,2% dels homes quan requereixen una intervenció estètica ho fan en l'àmbit facial, un percentatge que es redueix al 41,1% en les dones.

Dins d'aquesta categoria, la cirurgia de les parpelles i del nas són les més comuns, i aquests tipus estan en tercer i quart lloc del total d'operacions de cirurgia estètica després de la liposucció i l'augment de mames. Els segueixen en aquesta classificació la cirurgia de les orelles, lífting facial i dermoabrasió.

Gens, nacionalitat i complexos

El doctor Chamosa explica que l'operació de parpelles sempre ha estat de les més demanades tant entre dones com entre els homes i que en la configuració d'aquesta zona de la cara hi ha un important component hereditari.

Sobre les intervencions al nas el doctor apunta que Espanya és un país de nassos grans i que, tot i que la mala respiració és un dels factors que intervenen en la decisió, la mida és el principal factor determinant. Així, un cavallet desproporcionat o la caiguda de la punta del nas són els aspectes que més es corregeixen.

Pel que fa a les operacions a les orelles sol ser més demandada pels homes perquè les dones tenen més possibilitats a través del pentinat de camuflar defectes com una excessiva separació respecte al crani. En aquest sentit, assenyala que en molts casos són intervencions que busquen solucionar una característica estètica que es converteix en un complex psicològic greu.

A la recerca del natural

Chamosa assenyala que amb el pas dels anys tant entre professionals com en els pacients s'intervé amb l'objectiu d'aconseguir un efecte cada vegada més natural, més enllà de transformar un rostre es busca millorar fugint del canvi radical.

A més, tot i la crisi, l'ús al costat del botox comercial d'altres alternatives més econòmiques i a la possibilitat de realitzar intervencions puntuals a la cara ha augmentat el nombre de persones que passen per una intervenció d'aquest tipus. En aquest sentit, els farcits d'àcid hialurònic permeten correccions ambulatòries i d'efecte immediat que duren fins a un any.

Altres tractaments més costosos com l'empelt de greix per a la remodelació facial són permanents però requereixen d'una especial conscienciació del pacient en ser intervencions quirúrgiques amb un postoperatori associat.