L'Agència de Salut de Catalunya ha recordat als viatgers la necessitat de disposar d'informació sanitària del país de destí, com saber si hi ha una alerta sanitària activa, i conèixer els riscos i les precaucions que han de prendre abans, durant i un cop finalitzat el viatge. Entre les recomanacions, Salut aconsella revisar el calendari de vacunes abans de marxar i també preparar una mini farmaciola per endur-se. En aquest sentit, el departament recorda que "és important visitar un centre de vacunacions internacionals" per demanar consell abans de començar les vacances.

Salut recorda que durant el viatge cal evitar menjar aliments crus i també aquells que poden contaminar-se fàcilment, no comprar menjar a venedors ambulants i només beure aigua embotellada i que hagi estat oberta davant el consumidor. També alerten sobre el bany en rius i llacs d'aigua dolça, on es poden adquirir malalties parasitàries, o sobre el contacte amb animals que poden no estar controlats sanitàriament.

En tornar de vacances, Salut explica que hi ha "algunes malalties tropicals" que no es manifesten immediatament i que els símptomes poden presentar-se "bastant temps després de la tornada". Per això, cal informar el metge si s'ha fet un viatge durant els darrers 12 mesos a una zona tropical o a un país en vies de desenvolupament.