La Subdirecció General de Vigilància i Resposta a Emergències de l'Agència de Salut Pública de Catalunya ha actualitzat la Guia per a la prevenció i el control de l'hepatitis C aprofitant la commemoració del Dia Mundial de l'Hepatitis aquest dimarts, i en el marc de les actuacions del Pla de Prevenció i Control de l'Hepatitis C del Departament de Salut. Així, es recullen els coneixements més nous sobre la malaltia, ja que l'abordatge global de l'hepatitis C requereix una actualització dinàmica de l'epidemiologia -tant a nivell internacional com català-, de les formes clínicopatològiques diferencials i del seu diagnòstic, del seu tractament i dels aspectes de vigilància epidemiològica i control.

Concretament, el document -en què han col·laborat reconeguts experts en medicina preventiva i salut pública, hepatologia i virología- ha ampliat l'apartat sobre l'epidemiologia i n'ha fet un d'específic sobre Catalunya en què, a partir de les dades disponibles sobre incidència i sobre coinfecció amb el VIH, s'aborden els reptes que planteja la vigilància de l'hepatitis C a Catalunya.

En relació al diagnòstic, destaca l'actualització en relació a les tècniques per a la quantificació del virus i per a la seva tipificació genòmica, aspectes que tenen gran interès no només per al diagnòstic, sinó també i molt especialment per al seu tractament. També s' ha ampliat l'apartat sobre el tractament de la malaltia, incorporant com actuen els nous fàrmacs antivirals i les seves indicacions.

Pel que fa a la prevenció de la infecció, cal destacar la incorporació d'un apartat específic sobre la prevenció relacionada amb actes sanitaris i els instruments i tècniques disponibles actualment per evitar que es produeixin noves infeccions que puguin estar vinculades a la pràctica assistencial.

Una de les principals línies d'actuació del Pla de Prevenció i Control de l'Hepatitis C a Catalunya és garantir l'accés de les persones afectades als tractaments amb els nous antivirals. En el cas del Sofosbuvir, Salut ja va establir l'any passat un procediment per tal que els malalts poguessin accedir-hi de forma precoç.

D'altra banda, entre gener i juny de 2015 s'han facturat 60,9 milions d'euros en tractaments de l'hepatitis C corresponents a 3.153 pacients. En canvi, en el mateix període de 2014 s'havien facturat 11,8 milions d'euros corresponents a 1.437 pacients.

Al 2015, sensibilitzar la societat sobre l'hepatitis vírica

Enguany, l'objectiu d'aquesta celebració mundial és sensibilitzar la societat sobre l'hepatitis vírica, una malaltia infecciosa que cada any causa la mort de prop d'un milió i mig de persones arreu del món. Coordinat per la World Hepatitis Alliance en col·laboració amb l'Organització Mundial de la Salut (OMS), el Dia Mundial de l'Hepatitis, també pretén enfortir les mesures de prevenció, detecció i control d'aquesta malaltia i millorar l'accés al tractament.

Concretament, la campanya internacional d'enguany té com a lema "Prevenir l'hepatitis, actuar ja" i insta els governs, els professionals de la salut i la població a prendre mesures per evitar l'aparició de la malaltia, com conèixer els riscos -l'hepattitis es transmet per via sexual, a través de la sang i per via orofecal-, exigir injeccions segures, vacunar els nens i fer-se proves i sol·licitar tractament.

Segons dades de l'OMS, cada any 400 milions de persones conviuen amb l'hepatitis B o C i 1,4 milions de persones al món moren per hepatitis viral. Aproximadament el 75% dels usuaris de drogues per via parenteral de llarga evolució tenen el virus de l'hepatitis C, dels quals el 29% presenten coinfecció amb el VIH.