Ja funciona en adults de Girona i Tarragona

El Govern vol tenir llest abans del 2017 un registre catalā de malalts de cāncer

El conseller Boi Ruiz signa un conveni amb l'associaciķ Catalunya contra el Cāncer per incrementar esforįos en la prevenciķ, diagnōstic i cura dels malalts

27.07.2015 | 18:25
Boi Ruiz i Juli de Miquel

El Govern intentarà tenir enllestit abans de l'any 2017 un registra català de malalts de càncer per millorar el coneixement de l'afectació i expansió d'aquests tipus de malalties i conèixer la seva evolució. Aquest registre ja s'està fent en el cas dels malalts infantils i ja funciona en adults de Girona i Tarragona, però es vol estendre a tots els malalts de tot el país. El conseller de Salut, Boi Ruiz, diu que cal posar-se a treballar per tenir enllestit el registre i no deixar-ho per més endavant. Ruiz ho ha dit després de signar un conveni amb l'Associació Espanyola Contra el Càncer de Catalunya (AECC-Catalunya), que permet lluitar conjuntament per fer front a aquesta malaltia.

El conveni s'emmarca en el Pla de Catalunya contra el càncer 2015-2020 i en el Pla de Salut 2016-2020, que preveu la reducció de la mortalitat per aquesta malaltia. En aquest sentit, el conveni preveu actuar en prevenció del càncer, diagnòstic precoç, recerca, tenir cura dels malalts, sobretot terminals i crònics, i el suport emocional a pacients i familiars.

Pel que fa a la recerca, es vol millorar la coordinació i la integració entre investigadors clínics i bàsics i disposar de sistemes d'informació que permetin avaluar els resultats clínics per garantir una qualitat assistencial apropiada. Sobre prevenció, es reforçarà la lluita contra el tabaquisme, l'obesitat i el sobrepès, posant èmfasi en la promoció de l'exercici físic moderat i una dieta saludable.

A part del registre de malalts, abans del 2017 també es preveu haver estès al 100% de la població catalana de 50 a 69 anys el cribratge de càncer de còlon i recte a través de la prova de sang oculta en femta, i millorar la participació en els programes de càncer de mama i coll d'úter.

L'atenció al malalt es farà des d'una perspectiva multidisciplinària i donar més rellevància a les necessitats dels pacients que han sobreviscut a la malaltia, tant des del punt de vista psicosocial com de la necessitat d'avaluar els efectes adversos del tractament.

El conveni no genera cap despesa directa al Departament de Salut i estarà subjecte a les disponibilitats pressupostàries.

En la signatura del conveni, el president de l'AECC-Catalunya contra el Càncer, Juli de Miquel, ha dit que cal l'esforç de la societat civil, l'empresa privada i les administracions per lluitar a fons contra el càncer. El conseller de Salut, Boi Ruiz, li ha donat la raó.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaįos recomanats: Premis cinema