El Departament de Salut i la Federació Catalana d'Entitats de Paràlisi Cerebral i etiologies similars (FEPCCAT) han presentat aquest dimecres la campanya 'Un projecte de família inesperat'. Un dels seus principals objectius és diagnosticar de forma primerenca la paràlisi cerebral perquè, com ha afirmat la presidenta de la FEPCCAT, Maria Mercè Batlle, "com més aviat comencin l'estimulació i la rehabilitació més beneficis aportarà" als infants. Es pretén accelerar el diagnòstic mitjançant un coneixement més profund de la infermetat i un major acostament a les persones que tinguin fills o esperin un nadó amb paràlisi cerebral.

Com ha destacat el president de la Confederació ASPACE, Jaume Marí, "la paràlisi cerebral és la primera causa de discapacitat en els infants" i "1 de cada 500 nadons a l'Estat espanyol té paràlisi cerebral ". En el marc de 'Un projecte de vida inesperat', han elaborat un document que ofereix a les famílies amb fills amb paràlisi cerebral un primer acostament per descobrir-la i comprendre-la. S'espera que aquesta guia constitueixi un acompanyament i un suport per a les persones que s'enfrontin a aquesta situació.

A més d'explicar què és la paràlisi cerebral i com es produeix, la guia també contempla com abordar els primers moments des de la diagnosi i els sentiments que se'n deriven. Segons ha manifestat el conseller de Salut, Boi Ruiz, "es necessita contrarestar tot allò que aquesta inesperada situació provoca: por, malestar, frustració, soledat, culpabilitat i esgotament". El conseller també ha recomanat mantenir "una visió àmplia", ja que aquesta condició "no impacta únicament en la mare i en el pare sinó en tot l'entorn familiar".

La presidenta de la FEPCCAT ha apuntat la importància de saber des del primer moment "què pot passar", ja que el coneixement ajuda a enfrontar-se a la situació. A més, segons ha explicat Batlle, d'aquesta manera es dóna la possibilitat de "contactar amb altres persones que tenen el mateix problema".

D'altra banda, la campanya també està adreçada a professionals de la salut en el sentit que destaca que diagnosticar-la a temps en infants és fonamental per estimular i millorar les seves capacitats.

S'espera que d'aquesta manera els infants rebin les millors atencions i tractaments, facilitant-los un millor grau d'autonomia i ajudant-los a portar una vida més plena.

Per últim, la guia repassa els drets i les prestacions socials a les què poden acollir-se aquestes famílies per pal·liar les despeses extraordinàries que pot suposar la paràlisi cerebral. En aquest sentit, tant Batlle com Ruiz han destacat la necessitat del suport. Batlle ha demanat una millor coordinació entre els departaments de Salut i Educació per oferir als infants una "atenció integral". El conseller ha recordat la seva intenció d'incloure en el pròxim pla de salut "un model de rehabilitació transversal", coordinada entre els diferents departaments. D'aquesta manera, Ruiz pretén aconseguir una rehabilitació integral, que no sigui "merament assistencial ni divisional".