Estudi

Els joves d'àmbits rurals consumeixen més alcohol, tabac i cànnabis que els joves urbans

Només el consum de la cocaïna és superior entre els joves de la ciutat, segons el treball de la professora de l'UVic-UCC Núria Obradors

13.07.2015 | 17:28
Núria Obradors exposant el seu treball

Els joves d'àmbits rurals fan un consum més elevat de tabac, alcohol i cànnabis que els joves d'entorns urbans. Aquesta és una de les conclusions que s'ha pogut extreure de l'estudi elaborat per Núria Obradors, professora de la Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya. El treball també conclou que només el consum de la cocaïna és superior entre els joves de la ciutat i que l'alcohol és la substància més consumida en general. L'estudi forma part de la tesi doctoral que està preparant Obradors i el treball de camp es va fer amb una mostra de 1.268 joves de quart d'ESO de 26 centres educatius de les comarques del Bages, Anoia, Osona, el Berguedà i el Solsonès durant el curs 2011-2012.

Segons les dades recollides en l'enquesta, un 33,1% dels joves fumen setmanalment o cada dia, mentre que en l'àmbit urbà aquest percentatge baixa fins al 16,9%. En el cas del consum de cànnabis, un 18% dels joves rurals afirmaven haver-ne consumit en el darrer mes, una xifra que baixa al 12,3% en l'àmbit urbà. Pel que fa al consum d'alcohol, hi ha gairebé 10 punts de diferència entre els joves que l'han provat. El 87,5% dels joves de l'àmbit rural davant del 78,3% dels joves d'àmbit urbà. En el cas de consums problemàtics i de borratxera, les diferències són similars: un 55,5% dels joves d'un entorn rural assegura haver-se emborratxat un cop o més davant d'un 46,5% dels joves urbans.

Pel que fa al consum d'altres drogues, la situació es capgira i els alumnes de quart d'ESO d'àmbits urbans tenen més tendència a provar-les (23,6%) que els joves d'àmbits rurals (20,9%). En el cas del consum de cocaïna, per exemple, el contrast en el consum és del 4,6% en els joves urbans i de l'1,7% en els rurals. En el cas del policonsum d'alcohol i cànnabis, que és del 23,5% en els joves urbans i del 20,3% en els joves de zones rurals.

L'estudi conclou a nivell general que tant nois com noies tenen un comportament similar en el consum de tabac i alcohol experimental, però detalla que el sexe masculí té més tendència a fer una ingesta massiva de begudes alcohòliques en un breu període de temps, el que es coneix com el 'binge drinking', i a consumir cànnabis, base, 'speed' i al·lucinògens.

El treball resumeix que el 20% dels joves enquestat fumen setmanalment o cada dia, un 15% havien consumit cànnabis durant el darrer mes abans de la consulta i un 82,8% havien provat l'alcohol. Per altra banda, el 27% dels joves consultats havien tingut una borratxera el darrer any, un 23,4% asseguraven que n'havien tingut dues o més i que un 33,1% havia practicat el 'binge drinking' durant el darrer any.

Finalment, l'estudi també detalla que un 22,2% dels joves havien consumit altres drogues, un 14,9% de tranquil·litzants amb recepta mèdica i un 8,4% sense la recepta. La cocaïna és la tercera substància més consumida, amb un 3,2% dels casos, seguida de 'speed' (2,8%) i d'al·lucinògens (2,8%). Pel que fa al policonsum, un 21% dels joves enquestats afirmaven haver combinat el consum d'alcohol i cànnabis en el darrer any i un 6,1% d'alcohol i cocaïna.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema