Investigadors del Consorci Internacional de Genètica de l'Ictus han descobert la relació d'un gen anomenat PHACTR1 amb el risc de patir dissecció arterial cervical. Aquesta malaltia representa una de les principals causes d'ictus entre joves. Els resultats de la investigació es publiquen aquest dilluns a la revista científica 'Nature genetics'. Els responsables de l'estudi van fer una anàlisi completa del genoma de 1.400 pacients amb la malaltia i 14.000 pacients control. És la recerca més gran que s'ha fet fins ara al món sobre aquesta patologia i ha permès descobrir que els portadors del gen tenen més possibilitats de patir-la.

L'objectiu de l'estudi era, precisament, investigar els gens que poden predisposar a patir aquesta condició, per entendre els mecanismes d'actuació i poder millorar les estratègies de prevenció.

La variant genètica de PHACTR1 s'havia associat prèviament a persones amb major risc de patir migranya i també se sabia que la migranya era un factor de risc per patir dissecció arterial cervical. En canvi no hi havia cap connexió biològica entre aquestes dues malalties.

La dissecció arterial cervical està causada per un petit trencament en la paret d'una de les artèries que subministres sang al cervell. Pot causar la compressió dels nervis adjacents i la creació de coàguls a l'artèria que causin una oclusió del flux sanguini i, conseqüentment, un ictus. Afecta 2,6 de cada 100.000 habitants i té un impacte greu en la salut dels supervivents.

Els doctors Joan Montaner i Israel Fernández, del grup de Malalties Neurovasculars del Vall d'Hebron Institut de Recerca (VHIR) han format part de la investigació.