Cirurgians pediàtrics i obstetres de l'Hospital Vall d'Hebron han aconseguit operar fetus afectats d'espina bífida amb una nova tècnica prenatal i mínimament invasiva, coneguda com a fetoscòpia, que consisteix a entrar a l'úter de la mare, a les 20 setmanes de gestació, per dos petits orificis i corregir el defecte a la medul·la espinal del fetus amb un pegat especial anomenat 'Patch and glue', que substitueix les capes que li falten. Habitualment es practica cirurgia oberta en aquests tipus de casos, una tècnica molt més agressiva per a la mare i per al fetus. En 6 dels 9 pacients operats fins ara amb aquesta tècnica s'ha reduït la prematuritat i ha permès minimitzar les seqüeles de la malaltia.

Cirurgians pediàtrics i obstetres que formen part del Programa de cirurgia fetal de l'Hospital Vall d'Hebron, i amb la col·laboració de la Unitat d'Espina Bífida, fa tres anys que operen amb èxit els fetus als quals s'ha diagnosticat espina bífida, un desordre congènit que afecta el sistema nerviós central i que produeix paràlisi de les extremitats inferiors amb dificultat o incapacitat per caminar, així com incontinència d'esfínters.

El tractament estàndard per a aquestes intervencions, d'una elevada complexitat segons ha explicat la cap del servei de Medicina Física i Rehabilitació i coordinadora de la Unitat d'Espina Bífida, Ampar Cuxart, és la cirurgia fetal oberta. Una intervenció en la que cal obrir l'úter de la mare a la meitat de la gestació com si fos una cesària i operar l'esquena del fetus per corregir quirúrgicament el defecte. Una operació "altament" invasiva tant per al fetus com per a la mare.

Des de fa un any, un equip multidisciplinari del Vall d'Hebron han començat a realitzar aquestes intervencions per via fetoscòpica, una tècnica mínimament invasiva que consisteix en entrar a l'úter de la mare, a les 20 setmanes de gestació, a través de dos petits orificis per arribar a la zona lumbar del fetus i operar la malformació. Aquesta tècnica no precisa obrir l'úter.

Després es tanca la zona del defecte amb un pegat bioadhesiu segellador que protegeix la medul·la espinal del contacte amb el líquid amniòtic. Segons han explicat els experts, a mesura que el fetus va creixent, la pell acabarà substituint l'adhesiu i cobrint el pegat de manera que quan el nadó neix, el defecte pot estar protegit i cobert per la pell.

La combinació d'aquestes dues tècniques "pioneres", operar per fetoscòpia i protegir la medul·la espinal mitjançant la col·locació d'un pegat especial, han donat bons resultats en els 9 casos en què s'ha fet al Vall d'Hebron.

Com ha informat el director de cirurgia fetal endoscòpica del Cincinnati Fetal Center, Jose Luis Peiró, en 6 d'aquests casos els nadons han nascut a terme, reduint així la prematuritat, i s'han reduït les complicacions en la mare i les seqüeles en el fetus. Si amb cirurgia oberta els nadons neixen a les 32 setmanes, amb aquesta nova tècnica s'està aconseguint que per mitja, neixen a les 36 setmanes.

Tal com ha explicat Peiró, sembla que els avantatges principals, a part de ser una tècnica mínimament invasiva, són, en primer lloc, que s'evita el deteriorament dels nervis i la seva funció i es comença a veure que es millora la marxa dels nadons. També sembla millorar la malformació de Chiari II, la hidrocefàlia i, per tant, el risc de deteriorament mental.

La doctora Cuxart ha remarcat que si bé no es poden "curar" les malformacions futures que apareixen als nadons que pateixen espina bífida, sembla que aquesta tècnica permet frenar la pèrdua de funció motora i el seu deteriorament.

Hi ha dos centres al món que realitzen aquestes intervencions per via fetoscòpica a Alemanya i als Estats Units d'Amèrica. Però el Vall d'Hebron és l'únic que està desenvolupant una tècnica experimental, la fotoscòpica conjuntament amb el pegat, que permet operar abans els pacients, a la setmana 20 de gestació, i amb uns resultats preliminars "positius".