Una empresa gironina crea un nou sistema de detecció de càncer de còlon que reduiria un 30% les colonoscòpies

L'objectiu és substituir l'actual test de sang oculta en femta estudiant els bacteris de la flora intestinal

ACN · ID 755139

Girona (ACN).- L'empresa gironina GoodGut està creant un nou sistema per detectar càncer de còlon a través de l'estudi dels bacteris de la flora intestinal. La prova actual consisteix en localitzar sang oculta en femta. Si el resultat és positiu, fan una colonoscòpia al pacient per veure si té un tumor. Els investigadors Xavier Aldeguer i Jesús Garcia-Gil conclouen que no és una prova prou afinada perquè el 30% de les colonoscòpies que es fan són innecessàries. Per això, la volen substituir per la detecció de determinats bacteris que apareixen en pacients que han desenvolupat un càncer o que tenen risc de desenvolupar-lo. L'objectiu, un cop fets els assajos, és que el test arribi al mercat d'aquí a tres anys.

Es tracta d'un sistema de detecció pioner a nivell mundial perquè, segons han explicat els investigadors, fins ara no s'havia treballat amb la possibilitat de detectar de forma precoç el càncer de còlon analitzant l'ADN i la concentració dels bacteris de la flora intestinal. El nou test ja està patentat i l'empresa biotecnològica GoodGut S. L. de recent creació serà l'encarregada de "transposar" descobriments de recerca biomèdica en noves tecnologies útils per a la societat.

Fins ara, l'única prova de cribratge per decidir a quins pacients es fa una colonoscòpia per detectar càncer de còlon i recte és el test de detecció de sang oculta en femta. S'aplica un reactiu que indica si hi ha hemoglobina a la mostra. En cas positiu, fan una colonoscòpia a aquest pacient perquè és possible que tingui un tumor maligne.

El problema, segons ha explicat el cap del servei de digestologia del Trueta, Xavier Aldeguer, és que hi ha múltiples motius que poden fer aparèixer sang a la femta i, per tant, no és una prova de cribratge suficientment afinada. Segons calcula, un 30% de les colonoscòpies que es fan són innecessàries. "Això tenint en compte que és una prova invasiva i que fa passar angoixa al pacient", ha afirmat Aldeguer.

Per això, juntament amb el catedràtic de microbiologia de la Universitat de Girona (UdG), Jesús Garcia-Gil, van començar a estudiar altres indicadors que permetin afinar millor el prediagnòstic. Primer es van centrar en l'anàlisi dels bacteris a la microbiota intestinal (la flora intestinal) i els resultats han estat "molt bons". Segons han explicat, han aconseguit detectar canvis en la flora, en la concentració i en l'ADN dels bacteris que permeten no només detectar un càncer ja desenvolupat, sinó identificar persones que tenen risc de tenir la malaltia en un futur.

De moment, han fet la prova en 30 pacients i ara comencen dos experiments que han de servir per acabar d'afinar els resultats. En el primer, amb la complicitat del Trueta, analitzaran les mostres de femta dels pacients a qui fan una colonoscòpia, tant si estan malalts com si són sans. El segon experiment suposa implicar l'atenció primària i els metges de capçalera, per comptar amb mostres de pacients potencials per analitzar-les i veure si realment els resultats del laboratori casen amb les del diagnòstic confirmat amb els mètodes actuals.

A partir d'aquí, la feina serà desenvolupar la tecnologia. "El nostre objectiu és que sigui tan senzill com el test de sang oculta en femta, que només necessita un reactiu a l'hemoglobina", ha afirmat l'emprenedora que estarà al capdavant de l'empresa de nova creació, Mariona Serra.

En cas que el nou test acabi arribant al mercat, calculen que podria suposar un estalvi de 30 MEUR (milions d'euros) a tot l'Estat només tenint en compte les colonoscòpies que es podrien deixar de fer. Això sumat a que també hi hauria estalvi en tractament i en hospitalització. També permetria esponjar les llistes d'espera per a proves.

Pell de raïm de l'Empordà

Una segona línia de treball de l'empresa GoodGut consisteix en crear un nou prebiòtic capaç d'equilibrar descompensacions bacterianes que afecten a malalts de Crohn, de còlon irritable i altres persones afectades per malalties intestinals.

Jesús Garcia-Gil ha explicat que es tracta de buscar els aliments que, al seu torn, serveixen per "alimentar" els bacteris bons de la flora intestinal. En concret, ara estan treballant en un producte pròxim, com és la pell del raïm de l'Empordà.