El copagament de medicaments que es dispensen a les farmàcies dels hospitals no es començarà a aplicar l'1 d'octubre a Catalunya. El Ministeri de Sanitat ha fixat aquesta data per a l'entrada en vigor de la mesura, però el Departament de Salut ha decidit no posar-la en marxa aquest dia ja que considera que "amb tant poc marge de temps no es pot garantir que aquest copagament no suposi una barrera d'accés per a cap pacient". A través d'un comunicat, Salut ha assegurat que el Servei Català de la Salut continuarà estudiant "mecanismes per garantir l'equitat en l'accés als medicaments per part de tots els pacients afectats per la mesura".

El Ministeri de Sanitat va publicar la setmana passada al BOE una resolució que estableix que uns 50 medicaments subministrats per les farmàcies hospitalàries a aquells pacients que no es troben ingressats passaran a ser de copagament a partir de l'1 d'octubre amb un límit d'aportació reduïda. Això vol dir que els pacients hauran de pagar un 10% del preu del medicament, amb un màxim actualment fixat de 4,20 euros.

Ja la setmana passada, el conseller de Salut, Boi Ruiz, va assegurar que el seu departament buscaria mecanismes de compensació perquè aquells usuaris que no puguin pagar el nou copagament hi tinguin accés "sense cap barrera".

Aquest dijous, a través d'un comunicat, el Departament de Salut ha anunciat que aquest copagament no es començarà a aplicar a Catalunya a partir de l'1 d'octubre. Després d'una anàlisi feta pel Servei Català de la Salut sobre les conseqüències que podria tenir començar a aplicar aquest copagament en la data fixada pel Ministeri, Salut ha conclòs que "amb tant poc marge de temps no es pot garantir que aquest copagament no suposi una barrera d'accés per a cap pacient".

Per aquest motiu, la posada en marxa de la mesura no serà l'1 d'octubre. A més, Salut també ha explicat que "continuarà estudiant mecanismes per garantir l'equitat en l'accés als medicaments per part de tots els pacients afectats per la mesura, tenint en compte que els condicionants tècnics, administratius i logístics fan impossible que es pugui posar en marxa la mesura la setmana vinent".

L'endemà de la publicació de la resolució, el conseller de Salut va demanar per carta a la ministra de Sanitat, Ana Mato, l'ajornament de la mesura i una revisió a fons de tots els criteris que s'hi exposen per tal de decidir sobre la seva idoneïtat, ja que considera que "es poden generar dificultats d'accés a alguns medicaments per part de determinats usuaris". A la mateix carta, Ruiz va manifestar a Mato la seva "sorpresa" per la publicació de la mesura.

En el comunicat, el departament recorda que està d'acord amb els criteris de l'Organització Mundial de la Salut (OMS) que estableixen que "cap tipus de recurs addicional per cofinançar les prestacions sanitàries públiques comporti una barrera per accedir-hi".

Salut afegeix que tant el departament com el Servei Català de la Salut estan en "contacte permanent" amb tots els centres de la xarxa