El Consell de Col·legis Farmacèutics de Catalunya i el Servei Català de la Salut (CatSalut) han acordat la posada en marxa d'un pla pilot abans que finalitzi 2013 per monitorar des de les farmàcies l'evolució de pacients crònics.

La secretària general del Consell, Pilar Gascón, ha explicat a Europa Press que les dues institucions ja han acordat el "primer document marc" on es defineix el paper que poden jugar les farmàcies en l'atenció dels pacients crònics, i que se centra en el seguiment farmacoterapèutic d'aquestes persones.

El protocol es basa que serà el metge d'atenció primària qui, si ho veu oportú, derivi al pacient a la seva farmàcia de referència, i la previsió és que el pla pilot per comprovar la seva viabilitat s'iniciï en com a mínim quatre zones geogràfiques diferents, una en cada província de Catalunya.

El perfil dels pacients susceptibles de participar en el programa ha de ser el de "crònics complexos" amb un historial de freqüents ingressos hospitalaris i que, malgrat patir diverses patologies simultànies, no disposen d'un correcte acompanyament familiar i la seva adherència a les teràpies no és òptima.

Els col·legis farmacèutics i el CatSalut, en virtut del procediment que tenen dissenyat per incorporar noves prestacions a la cartera de serveis compartida -com el cribratge de càncer de còlon i les proves de VIH-, elaboraran indicadors objectius sobre la utilitat de monitorar a pacients crònics a través de les farmàcies, i determinar així si existeix una millora de l'atenció mèdica i un eventual estalvi derivat de menys ingressos hospitalaris.

"El que ens mou com Consell és la voluntat que el farmacèutic pugui progressar i fer noves actuacions de tipus professional", ha resumit Gascó, qui ha descartat que incorporar nous serveis pugui solucionar els problemes econòmics de les farmàcies, amb les quals la

Més prestacions

Gascó ha avançat també que les dues entitats estan estudiant la possibilitat que les farmàcies puguin dispensar fàrmacs reservats als hospitals, si bé per a aquesta prestació encara no s'ha definit un calendari.

La col·laboració entre la farmàcia hospitalària i comunitària estaria orientada a pacients que es desplacen fins als hospitals únicament per buscar la seva medicació, i que no necessiten en aquest tràmit la realització de proves complementàries, com alguns tractaments antiretrovirals o amb hormones del creixement.

Gascó ha explicat que s'estan fent contactes amb diversos responsables de serveis de farmàcia hospitalària per determinar quina zona geogràfica seria idònia per a la prova pilot, que en tot cas garantirà el seguiment del pacient i sol s'aplicarà en cas de "comú acord" entre totes les parts, malalt inclòs.

El conseller de Salut de la Generalitat, Boi Ruiz, en una resposta parlamentària del mes de juny ja ha apuntat a l'"exploració de possibles serveis" que es podien afegir a la cartera de les farmàcies, així com el progressiu desplegament del programa de detecció precoç del càncer de còlon a Tarragona i Lleida.

L'esmentat programa, l'extensió del qual al 50% de la població espanyola en 2015 ha aprovat el Ministeri de Sanitat, es realitza a Catalunya actualment en 134 farmàcies de Barcelona, amb un import de facturació per al CatSalut de 43.200 euros i una previsió per a 2013 que siguin 57.600 euros.