L'epigenoma del cervell, el conjunt de senyals químiques que s'encarreguen d'encendre o apagar els gens de ADN humà, segons explica un article publicat a la revista 'Science' amb la col·laboració de l'equip del director del Programa d'Epigenètica i Biologia del Càncer de l'Institut d'Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL), Investigador ICREA i Professor de Genètica de la Universitat de Barcelona, Manel Esteller. Els investigadors han descobert que el còrtex frontal, que és la part del cervell responsable de la conducta i l'adquisició de nova informació, de les persones experimenta un canvi important des del naixement fins a la fi de l'adolescència.

En l'estudi, s'ha analitzat l'epigenoma de nadons acabats de néixer, joves de 16 anys i adults de 25 i 50 anys als Estats Units i a Catalunya.

Aquest descobriment pot tenir una importància profunda en el coneixement de la biologia del cervell perquè a més d'explicar la plasticitat d'aquest òrgan davant l'aprenentatge i les experiències vitals, pot ser decisius per entendre les causes de les alteracions de la conducta i les malalties psiquiàtriques.

L'Institut d'Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL) és un centre de recerca creat l'any 2004. Està participat per l'Hospital Universitari de Bellvitge de l'Institut Català de la Salut, l'Institut Català d'Oncologia, i la Universitat de Barcelona. Properament, s'incorporarà al Patronat de l'institut l'Ajuntament de l'Hospitalet de Llobregat. L'IDIBELL s'ubica a l'espai Biopol'H de l'Hospitalet de Llobregat i és membre del Campus d'Excel·lència Internacional de la Universitat de Barcelona HUBc.