Investigadors de l'Institut de Recerca de la Sida IrsiCaixa i Can Ruti han identificat per primera vegada un grup de vuit molècules del sistema immunitari que associen a una pitjor resposta immunitària dels pacients amb la Síndrome de Fatiga Crònica (SFC). Actualment es desconeix l'origen d'aquesta malaltia però diverses investigacions s'han centrat en la relació de la patologia amb el debilitament del sistema immunitari. Els científics van analitzar i comparar més de 100 característiques del sistema immunitari en persones sanes i d'altres amb SFC. El resultat va ser identificar la presència de les vuit molècules que estan alterades en les persones amb aquesta síndrome.

Les cèl·lules dels limfòcits T són les encarregades de coordinar la resposta immunitària i les NK de destruir les cèl·lules malignes. L'investigador de l'Institut d'Investigacions en Ciències de la Slaut Germans Trias i Pujol a l'Irsi Caixa i coordinador de l'estudi, Julià Blanco, ha explicat que les alteracions en aquestes molècules en les persones amb SFC "podria contribuir a millorar la fiabilitat i la rapidesa del diagnòstic d'una malaltia complexa i fins avui mal definida a nivell molecular".

Actualment el diagnòstic d'aquesta patologia es basa únicament en l'avaluació dels símptomes clínics i després de descartar altres malalties. Aquest estudi, publicat a la revista científica 'Journal of Translational Medicine', aporta ara noves dades que permetrien millorar el diagnòstic i aconseguir que s'arribés a ell més ràpidament. A més, podria explicar també la major repercussió d'algunes infeccions provocades per virus en aquests pacients.

L'inici dels símptomes de la SFC coincideix amb infeccions víriques en un gran nombre de pacients i en una major sensibilitat a determinades infeccions, en general, a una disfunció del sistema immunitari. Per això, des dels anys 90 hi hagut una línia de recerca centrada en la relació entre la malaltia i aquest sistema immunitari.

Blanco afirma que aquesta relació és "fonamental" per avançar en la descripció completa del quadre clínic dels afectats i afegeix que també és necessari avançat també en el paper que juguen els sistemes neurològic, cardiovascular i endocrí, ja que també es veuen afectats per aquesta malaltia. "És possible que aquestes siguin facetes diferents amb un origen comú, que encara desconeixem", ha declarat.

L'estudi ha estat liderat per científics de l'IrsiCaixa i l'Institut d'Investigació en Ciències de la Salut de l'Hospital Germans Trias i Pujol. El treball ha comptat amb la col·laboració del grup de recerca en fatiga crònica del Vall d'Hebron Institut de Recerca (VHIR) i la Clínica SFC de Tarragona, així com amb el suport d'entitats d'afectats i la Fundació Lluita contra la Sida i la Clínica Delfos.