El ministeri de Sanitat i les comunitats autònomes han acordat aquest dijous un calendari comú de vacunació infantil que contempla vuit vacunes que cobreixen fins a dotze malalties. Ana Mato ha qualificat "d'històric" l'acord amb les CCAA ja que l'estat espanyol disposarà per primer cop d'un calendari d'aquestes característiques, "garantirà la cobertura universal i serà un dels més complerts d'Europa". El consell Interterritorial ha acordat també revisar cada dos anys les edats de vacunació així com les vacunes que es puguin incorporar a aquest calendari comú.

L'acord a què han arribat avui és la continuació de l'adoptat el mes de febrer del 2012 en matèria de vacunació i inclou la vacuna de l'hepatitis B, diftèria-tètanus-tosferina, 'haemofilius influenzae', polio, triple vírica, virus del papiloma humà, meningococ C i varicel·la. La de la poliomelitis i la del 'haemophilus influenzae' tindran quatre dosis (als 2,4,6 i 18 mesos), la triple vírica tres (a l'any, als 3 i als 4), la de l'hepatitis B s'administrarà als nounats, als dos anys i sis mesos, tret dels nens de mares portadores on la pauta serà als 0 i a l'any i sis mesos.

D'altra banda, la vacuna del papiloma s'administrarà als 14 anys en una pauta de tres dosis, la de la varicel·la als 12 anys, la de la meningitis meningocócica B als 2 i als 12 mesos i una tercera als 12 anys. Finalment, la vacuna de la diftèria-tètanus-tosferina s'administrarà als 2, 4, 6 i 18 mesos.

Des del Ministeri de sanitat han assegurat que el calendari ha quedat establert d'aquesta manera com a norma general, sempre tenint en compte les excepcions que per motius epidemiològics es puguin produir.

El conseller català de Salut, Boi Ruiz, ha definit l'acord en matèria de vacunació de "comú i no únic" i ha apuntat que des de la conselleria han introduït un vot particular per anunciar que "farem la vacunació del virus del Papiloma Humà com la fèiem fins ara i no des de les edats que es plantejaven avui".

Així mateix i davant la preocupació de les comunitats sobre la retirada de subvencions als transplaments i a la formació dels metges, el ministeri ha negat la retirada d'aquesta partida pressupostària i ha matisat que així ho va assegurar el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro.