Un estudi internacional amb participació d'investigadors de l'Hospital del Mar ha demostrat que l'ús d'un fàrmac utilitzat habitualment per a la millora de l'asma bronquial sever d'origen al·lèrgic elimina ràpidament els símptomes de la urticària crònica espontània. Es tracta de l'omalizumab, un tractament biològic que bloqueja la unió del a immunoglobulina E amb el seu receptor de la cèl·lula efectora de la urticària, el mastòcit, i elimina així els símptomes clínics com la picor i els signes com les taques vermelles, en aquells pacients que no milloren amb l'administració d'antihistamínics. De fet, la meitat dels pacients amb urticària crònica no respon als tractaments habituals.

La urticària consisteix en una reacció de forma sobtada a la pell que provoca l'aparició de taques vermelles de diferents formes i grandàries que s'inflen i produeixen picor molt intensa. Quan aquesta urticària persisteix més de sis setmanes es considera que és crònica i pot durar de cinc a 10 anys aproximadament. Gairebé el 50% dels pacients no responen al tractament amb antihistamínics no sedants en dosis habituals i requereixen un increment. A més hi ha qui necessita el control amb immunosupressors com corticoides o ciclosporina i aquests tenen efectes secundaris adversos.

Aquest treball internacional dóna una resposta a aquests pacients ja que planteja l'ús de l'omalizumab per solucionar els símptomes de la urticària. L'estudi ha consistit en un assaig clínic internacional multicèntric de fase 3, que ha tingut una durada de set mesos i ha comptat amb la participació de 323 pacients de diferents països amb una edat mitjana de 42 anys.

Durant tres mesos, amb intervals de quatre setmanes, es va administrar als pacients de forma aleatòria dosis de 75, 150 i 300 mil·ligrams del fàrmac o de placebo. La investigadora del grup de recerca en malalties dermatològiques inflamatòries de l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques i participant a l'estudi Ana Giménez ha explicat que a un 23% dels pacients que rebien una dosi de 150 mg i a un 53% dels que en rebien una de 300 mg els va desaparèixer completament tant la picor com la urticària després de 12 setmanes de tractament.

"L'objectiu terapèutic és precisament la remissió completa dels símptomes per poder mantenir la teràpia durant uns mesos i després, poc a poc, eliminar-la aconseguint la desaparició completa de la malaltia", ha explicat.

Actualment s'ha iniciat la fase de registre d'aquest fàrmac per aquesta malaltia per les autoritats americanes i europees. L'avantatge principal respecte al tractament actual és la ràpida eficàcia en un 90% dels malalts afectats, la fàcil administració (una vegada al mes) i que té molts menys efectes adversos significatius respecte els fàrmacs immunosupressors actualment utilitzats en els casos greus. Si s'autoritza el registre, el medicament es podria dispensar el 2014.

Tot i els resultats positius d'aquest estudi, es tracta del primer de tres assaigs clínics internacionals que s'han de fer. Els investigadors puntualitzen que encara s'ha de continuar investigant per avaluar el paper exacte d'aquest fàrmac, els possibles efectes secundaris i les dosis a administrar.

En l'estudi també han participat institucions d'Alemanya, Estats Units i Regne Unit.