L'Institut de Recerca de la Sida IrsiCaixa, impulsat conjuntament per l'Obra Social "la Caixa" i el Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya, ha participat en un projecte internacional de recerca que demostra que la taxa de mortalitat del 60% de les persones infectades per el virus de la sida s'iguala a la de la poblaciço general. Els investigadors d'aquest estudi determinen que gran part de l'excés de mortalitat associada al VIH es podria prevenir si es fes un diagnòstic ràpid. L'estudi remarca la necessitat de promoure la prova del VIH entre la població ja que el 25% de la gent que està infectada ho desconeix.

Segons els nous resultats que publica la revista científica AIDS, fruit de l'estudi més complet que s'ha fet fins al moment, les persones infectades pel VIH que aconsegueixen controlar bé la infecció amb teràpia antiretroviral i recuperar el sistema immunitari tenen la mateixa taxa de mortalitat que la població general. Un bon control de la infecció per VIH implica que el pacient respon bé al tractament antiretroviral i que té un nivell molt baix de VIH en sang i un funcionament normal del sistema immunitari.

El metge i investigador d'IrsiCaixa Roger Paredes, diu que "al voltant del 60% dels pacients de la Unitat de VIH de l'Hospital Germans Trias i Pujol, a Badalona, han aconseguit recuperar o mantenir el sistema immunitari amb el tractament i, per tant, tenen la mateixa taxa de mortalitat que la població general".

Bonaventura Clotet, director d'IrsiCaixa, ha afirmat aquest dimarts que "és probable que gran part de l'excés de mortalitat associada al VIH es podria prevenir amb un diagnòstic precoç i amb un bon seguiment del pacient que permeti una millor adherència al tractament". Clotet ha puntualitzat, però, que aquest enfocament no és suficient i recorda que "sempre hi ha un grup reduït de pacients, entre un 10% i un 15%, que, malgrat els esforços, no aconseguiran una bona recuperació del seu sistema immunitari".