Amb el 91% d'objectius assolits del Pla de Seguretat Alimentària 2007-2010 i una reducció considerable de brots de toxiinfeccions, el departament de Salut impulsa una renovació del pla per tal de mantenir l'alt nivell de seguretat alimentària de què gaudeix Catalunya. Així ho ha explicat el conseller de Salut, Boi Ruiz, que ha explicat les mesures de ''manteniment'' que inclou el nou pla per al 2016. A banda de prevenir malalties relacionades amb els aliments es fa especial atenció en el benestar animal, la sanitat vegetal, la qualitat i els fraus en la cadena alimentària com elements que poden condicionar la confiança dels ciutadans, un sector quer representa el 4% del PIB del país.

Prevenir les malalties relacionades amb els aliments, reduir-ne la incidència i la seva prevalència i reduir l'exposició de les persones als agents que podrien causar una malaltia per via alimentària són alguns dels objectius que recull el Pla de Seguretat Alimentària de Catalunya 2012-2016.

L'èxit del pla 2007-2010 ha fet que les mesures impulsades a través d'aquesta renovació siguin més de ''manteniment que no pas de mesures extraordinàries'', tal i com ha explicat aquest dimarts el conseller de Salut, Boi Ruiz. Ruiz ha exposat que en l'anterior pla es van assolir el 91% dels objectius i es va reduir substancialment el nombre de brots toxiinfecciosos gràcies a un millor control de tota la cadena alimentària que ara es vol potenciar.

Així, a través dels diferents departaments relacionats, es pretenen avaluar possibles riscos i millorar la comunicació i la cooperació entre departaments per aconseguir encara una més confiança de la ciutadania i també dels ciutadans estrangers, en un sector que suposa el 4% del PIB català.

El pla s'engega amb 28 objectius i 127 intervencions, entre les quals destaca controlar ''qüestions relacionades'' que Ruiz ha descrit com la sanitat, l'alimentació i el benestar dels animals criats per al consum humà, la sanitat vegeta, així com també la qualitat i el s fraus en la cadena alimentària, amb un control exhaustiu de l'etiquetatge per corroborar que sigui correcte.

El Pla compta amb la feina de 500 inspectors de diferents especialitats, potencia l'autocontrol de les empreses i para especial atenció a la transparència de cara als consumidors. En aquest sentit, Ruiz ha recordat la ''bona reputació'' del sector agroalimentari català, tan en el mercat intern com a l'estranger, i ho ha qualificat com un element ''d'atracció'' turística que afavoreix la imatge del país.

Aprofitament de les restes de restauració

El Pla de Seguretat Alimentària també tindrà en compte l'elaboració d'un protocol per tal de poder aprofitar les restes d'aliments procedents d'establiments de restauració per evitar que es malbaratin i es facin malbé en el seu transport cap a menjadors socials.