Un estudi ha demostrat que administrar la proteïna DAO en pacients amb migranya que tenen alterat el funcionament de la mateixa disminueix les hores de dolor. L'investigador principal de l'estudi, el doctor Joan Izquierdo, del Capio Hospital General de Catalunya ha explicat a l'ACN que els resultats de l'assaig realitzat en 100 pacients demostren que entre aquells que van prendre la proteïna es van reduir un 30% les hores de mal de cap mensualment i va disminuir la necessitat de prendre analgèsics. Izquierdo explica que l'estudi constata la relació entre la ingesta de certs aliments i les crisis de migranya i afegeix que això s'explica per la baixa activitat de l'enzim DAO en determinades persones.

L'estudi ha estat impulsat per la Societat Espanyola de Dèficit DAO i neix de la premissa que "determinats aliments poden provocar migranya". Izquierdo ha desenvolupat aquesta idea assegurant que tot allò que mengem conté histamina en diversos nivells i que hi ha determinades persones que no eliminen correctament aquesta substància i fa que es vagi acumulant a la sang i els teixits i pot ser un dels desencadenants de la migranya. Entre aquests aliments hi ha la llet, la taronja i altres cítrics.

El fet de poder eliminar o no correctament la histamina depèn de l'enzim DAO (DiAminOxidasa). Un dèficit d'aquesta proteïna o el fet que tingui una baixa activitat provoca que no s'elimini correctament la histamina i que es puguin desencadenar crisis de migranya, tot i que Izquierdo recorda que aquesta patologia "té un origen genètic" i que aquelles persones que no la pateixin per molt que consumeixin aliments amb histamina no tenen perquè tenir mal de cap.

El neuròleg ha explicat que en un 90% dels pacients amb migranya hi ha una alteració de la proteïna DAO i per això es van plantejar que si el problema era un baix nivell de DAO una de les solucions podia ser subministrar aquesta proteïna. D'aquesta manera van realitzar un assaig clínic en 100 pacients amb migranya que es van dividir en dos grups: a un se li va administrar DAO i al segon placebo. La proteïna s'administrava abans de menjar i s'evitava l'absorció d'histamina dels aliments.

Els resultats revelen que entre aquelles pacients que van prendre la proteïna es van reduir un 30% les hores de dolor al mes, "el que significa unes 20 hores menys de dolor, que són més de dues jornades laborals". El doctor ha destacat que hi ha "una diferència molt significativa" entre els pacients que van prendre la DAO i els que van rebre placebo.

D'altra banda, també s'ha observat que en els pacients on el dolor no desapareix, com a mínim sí que es redueix i això fa que no hagin de prendre tanta medicació. Izquierdo assegura que aquesta medicació "pot ser perillosa" ja que en ocasions també és un desencadenant de la migranya, tot i que es pregui per evitar-la.

Noves línies d'investigació

D'altra banda, l'estudi també apunta altres símptomes de la deficiència de DAO com poden ser problemes cutanis o intestinals. El neuròleg ha assegurat que aquest descobriment obre la via a noves investigacions que poden donar com a resultat conclusions que demostrin que malalties que fins ara semblaven molt distants "potser tenen un origen comú".

Izquierdo ha destacat la importància de la investigació ja que ha explicat que fa 14 anys que ell treballa en aquest àmbit i fins ara no s'havia trobat cap tractament nou per als pacients amb aquesta patologia. Ha afegit que no es tractaria només d'un nou tractament amb la proteïna sinó que amb indicacions sobre la dieta es pot millorar la vida de les persones amb migranya.

La proteïna DAO no és un medicament sinó que és un "aliment d'ús terapèutic" per aquest motiu ja està disponible i, segons ha explicat el doctor, fa anys que ja s'utilitza.