Una nova tècnica que de moment, només s'ha aplicat a menys de 200 pacients diagnosticats de trastorn obsessivocompulsiu refractar (TOC) permet curar el 80% d'aquest trastorn. Es tracta de l'implant de dos elèctrodes al cervell que serveixen per modular l'activitat de les neurones. L'hospital Universitari de Bellvitge és un dels centres pioners en l'estimulació cerebral aplicada a la malaltia i que ja s'aplica també a malalts de Parkinson i epilèpsia. És una tècnica que requereix un abordatge multidisciplinari amb psiquiatres, psicòlegs clínics i neurocirurgians. El TOC és un trastorn d'ansietat que afecta al 2% de la població.

La malaltia és crònica i es caracteritzen per la presència de pensaments intrusius (obsessions) i comportaments repetitius (compulsions) que es repeteixen malgrat els intents dels pacients per eliminar-los. La temàtica obsessiva és més freqüent és la comprovació patològica, el rentat i la neteja, la necessitat d'ordre i simetria, pensaments agressius o sexuals no desitjats o la necessitat de preguntar, confessar o acumular.

El primer tractament és farmacològic i psicològic, però la nova tècnica permet modificar l'activitat dels circuits neuronals concerts a través de l'implant, en cirurgia d'alta precisió, de dos elèctrodes que alteren el comportament d'aquestes nerviosos. Així, pacients amb un trastorn obsessiu compulsiu greu que no han respost als tractaments convencionals i que és crònic, poden beneficiar-se de l'estimulació cerebral profunda.

Els elèctrodes s'implanten en regions cerebrals concretes i estan connectades a un generador d'impulsos que es col·loca al tòrax o l'abdomen de forma subcutània, i que controla l'activitat elèctrica dels elèctrodes implantats al cervell.

La nova tècnica pel TOC encara és molt minoritària i s'han intervingut menys de 200 pacients a tot el món. Des del 2007 a l'Hospital de Bellvitge se n'han intervingut 12, i s'ha millorat el resultat en més de dos terços dels pacients intervinguts. Així, es xifra en un 80% els casos de curació de la malaltia amb la nova tècnica.

Entre els avantatges d'aquesta tècnica és la reversibilitat del seu efecte, és a dir, que en cas d'efectes indesitjables, permet la desaparició dels efectes secundaris.