Solidaritat

Gran festa amb donants i receptors del Banc de Llet Materna

A Catalunya, més de 1.500 nadons prematurs ja han rebut llet materna de 2.000 mares donants, durant 5 anys
 

22.05.2016 | 06:00
La Maia és un dels primers germans de llet

A Catalunya cada dia naixen dos nadons prematurs extrems. Són nens que pesen menys d´1,5 quilos i que en la majoria dels casos no poden ser alletats per la seva mare, que encara no té llet. En aquestes situacions, els hospitals de diferents punts de Catalunya disposen de llet materna provinent del Banc de Llet, que enguany celebra 5 anys d´activitat.

Per celebrar-ho, el Banc de Llet ha organitzat aquest diumenge una Trobada de Germans de Llet a Barcelona, una festa que reuneix famílies de donants i de receptors de llet. A Girona també es farà un acte amb donants i receptors a les 10 hores a l´Hospital que Trueta servirà per sensibilitzar sobre la donació de llet materna.

L´aniversari se celebra coincidint amb el Dia Mundial de la Donació de Llet Materna, que se celebra a tot el món per posar en valor les donacions de llet i sensibilitzar la ciutadania sobre la necessitat de donar llet, el millor aliment que pot rebre un nadó durant els 6 primers mesos de vida.

Els primers germans de llet
 
La Maia, a la foto, va néixer al juliol de 2011 a Barcelona. Només pesava 1.140 grams i arribava al món la setmana 29 de gestió. La Gemma, la seva mare, encara no podia alletar-lo i el neonatòleg va receptar-li llet materna de banc."Jo estic encantada que la Maia hagi rebut llet d'una altra mare, perquè jo, quan vaig estar ingressada em donaven antibiòtic darrera antibiòtic i la meva llet no era tan beneficiosa", recorda al costat de la seva filla que està a punt de fer els 5 anys.

Des de llavors més de mil mares generoses s´han compromès ja amb el Banc de Llet, creat el 2011. La figuerenca Manoli Mesa ha estat una de les donants més actives d'aquest darrer any. "No és fàcil compaginar la lactància amb la feina", diu Manoli, "però si no ho he deixat -la meva filla ja té quatre mesos-, és perquè sóc donant", explica. "Ella ha nascut bé però imagina´t que necessités incubadora i jo no tingués llet" reflexiona. "Segur que la meva filla Nayra ja té molts germans de llet, tant de bo més mares es fessin donants".

Cada cop més dones en període de lactància es comprometen amb el projecte del Banc de Llet Materna. "Més de 1.300 mares n´han format part i més de 1.000 nadons han rebut aquesta llet" explica la directora Gemma Valeta. A Girona, 177 nounats s´han beneficiat fins ara de la seva llet i hi ha hagut 231 mares donants. Només el 2015, 57 mares gironines han donat llet.

El Banc de Llet fomenta la donació de llet, la recull i l´envia als hospitals per a aquells nens que la necessiten. Va dirigida bàsicament a nadons prematurs extrems, els que pesen menys d´un quilo i mig i/o tenen 32 setmanes o menys. En el cas de la figuerenca, Manoli ha aprofitat durant mesos que té superproducció de llet per afavorir aquells nadons que no poden ser alletats per la seva mare."La demanda és cada cop més creixent, per això necessitem anar de la mà del professional que està en contacte amb la mare" recalca Valeta. A diferència dels donants de sang, que poden ser-ho durant molts anys, la donant de llet materna només pot donar quan té un fill. "Per això, tot i que cada any augmenta el nombre de mares donants, és necessari incrementar-ne la quantitat per assegurar que tots els nadons que necessiten llet en tinguin i constantment hem de fer difusió".

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema