Diu que posa en perill la integració europea

Monti alerta que la "lluita desordenada de nacionalismes" pot portar a la guerra

L'exprimer ministre italià clama per una visió europeista dels països membres

05.10.2015 | 16:55
L´ex primer ministre d´Itàlia, Mario Monti

L'exprimer ministre d'Itàlia, Mario Monti, ha alertat aquest dilluns que la "lluita desordenada de nacionalismes" que viu Europa posa en perill la integració europea i pot acabar portant la guerra un altre cop. En la conferència inaugural del curs a Esade a Sant Cugat del Vallès, Monti ha defensat la visió europeista dels països membres i ha alertat sobre els riscos que pateix avui dia la integració europea, entre els que ha col·locat el populisme i els nacionalismes. Monti ha afirmat que l'estil polític que s'està instaurat es basa en presentar arguments en 10 segons i que aquest són "inevitablement els arguments del populisme i el nacionalisme".

Sota el títol "Unió Europea i estats membre: entre la integració i la desintegració", Monti ha desgranat quins són sota el seu punt de vista alguns dels perills que poden portar a la desintegració europea. Entre aquests ha situat els nacionalismes en declarar: " Europa sense integració, amb la desordenada lluita dels nacionalisme és una Europa que no va cap a tenir la integració sinó que va cap a la guerra un altre cop".

Per a Monti, hi ha un "cercle virtuós" entre democràcia i integració i ha posat com a exemple el que s'ha pogut veure a països com Portugal, Grècia o Espanya pel que fa a la relació de la consolidació de les seves democràcia i l'avenç de la integració europea, defensant que hi ha un clar vincle entre ambdues coses.

El també ex comissari de la UE ha criticat l'actual estil polític, "cada cop més encapsulat", on ha assegurat que per guanyar un debat a la televisió o una campanya "has de vendre arguments que es poden presentar en deu segons" i ha considerats que aquests són els arguments del nacionalisme i del populisme. Un "populisme superficial" que fa que molts líders es vegin "forçats" a defensar missatges euroescèptics i que fan que "la gran víctima" sigui la integració. Per això, ha lamentat que les formes de democràcia moderna estan fent que molts països s'estiguin menjant l'Europa que havien construït, el que ha considerat que "no és un bon auspici" per a Europa.

En aquest sentit, ha criticat també que els polítics amb que compta actualment la UE no estan preocupats per l'interès general sinó pels interessos nacionals. Ha rebutjat que facin falta més polítics a la UE sinó que ha dit que el principal problema és que a la taula del Consell Europeu seuen polítics que no pensen en l'interès general sinó en com afectarà el seu vot i la decisió que allà es prengui als resultats electorals del seu partit.

D'altra banda, ha defensat la unió fiscal assegurant que "la unió monetària no pot funcionar sense unió fiscal". Ha reconegut que és "difícil de crear" però ha asseverat que és "un complement necessari" per no posar en perill l'euro.
Sobre el fet de tractar la qüestió sobre la integració d'Europa pocs dies després del 27-S, Monti ha explicat que el tema de la seva conferència havia estat triat abans i ha afegit que els riscos que ell veu que podrien portar a la desintegració "no han nascut a Barcelona avui o en els darrers dies" sinó que ell ve observant els símptomes en els darrers anys.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema