Són moltes les funcions que desenvolupem des dels museus: conservem el patrimoni, l'estudiem, el difonem, programem activitats per a públics diferents, som un recurs turístic... i també un recurs educatiu. La funció educativa ha anat guanyant centralitat i esdevé una de les més importants.

Però el museu ja no vol ser sols el recurs que s'usa puntualment en funció del currículum que s'està treballant, el museu vol formar part de la societat transformadora i treballar de la mà amb els centres educatius per contribuir a la millora de l'aprenentatge dels joves que han de conduir el futur.

Portem ja tres edicions de les Jornades de Patrimoni i Escola, organitzades per la unitat d'Agència Catalana del Patrimoni Cultural. D'aquestes jornades va sorgir la proposta de la creació de la Comunitat de Pràctica Patrimoni i Escola, que es va fer realitat a partir de gener d'aquest últim 2017.

Un total de 25 persones d'arreu de Catalunya, docents i professionals de l'educació de museus i equipaments patrimonials, ens hem constituït voluntàriament per compartir coneixement experiències i informació, cooperar, col·laborar i treballar conjuntament en un producte que sigui aplicable a la pràctica educativa dels museus. Ens hem anat reunint mensualment i hem establert com a objectiu la creació d'uns indicadors compartits de bones pràctiques, per dissenyar i avaluar les activitats educatives dels museus i equipaments patrimonials.

Hem estat treballant en aquests indicadors en quatre grups, seguint els quatre pilars d'aprenentatge de l'alumne segons el Model competencial orientador: significativitat, comunicació, acció i projecció (SCAP).

Aquest Model conté els principis pedagògics competencials, orientats a afavorir l'èxit de l'alumne, pel que fa a la seva autonomia i al desenvolupament del seu projecte de vida. Ens trobem ja en els darrers estadis de definició d'aquests indicadors que esperem ben aviat poder lliurar a la comunitat educativa patrimonial, per a la seva aplicació, i contribuir d'aquesta manera a la millora de la pràctica educativa en els museus.

(Carme Gilabert és l'autora de l'article «A fons» de l'última edició del suplement Diàlegs d'Educació, que publica mensualment l'edició impressa del Setmanari de l'Alt Empordà).