L'aula és el principal context d'aprenentatge a l'escola, on es fa possible la interacció professorat-contingut-alumnat. Fer classe suposa, per al professorat, un seguit d'accions pensades i planificades per poder fer que tots els alumnes aprenguin i desenvolupin les seves capacitats i assoleixin les competències curriculars.

Una bona gestió d'aula afavoreix el clima de treball i les relacions més adequades, basades en el respecte i la comunicació, perquè els alumnes aprenguin. La manera de fer dels mestres durant les classes, així com les seves habilitats comunicatives i de gestió emocional poden facilitar o dificultar l'aprenentatge dels alumnes. Les mesures universals de gestió de l'aula fan referència al conjunt d'habilitats, tècniques i aspectes previstos que els mestres utilitzen de manera habitual per mantenir els alumnes organitzats, atents, motivats i actius durant la classe.

Aquestes mesures, que moltes vegades han de ser d'anticipació i previsió de situacions, han de ser pensades per atendre a tot l'alumnat. La diversitat de maneres de ser i fer dels alumnes no genera en facilitat un ambient de treball ideal per aprendre. Hi ha alguns alumnes a les aules que, per millorar en els seus aprenentatges i/o comportaments, no els són suficients les mesures universals. Cal optar per altres mesures de suport educatiu addicional o de més específiques que es concreten amb suports individuals de forma més intensiva.

L'observació dels alumnes en el context de l'aula és una pràctica important que pot formar part també de la valoració psicopedagògica. Observar la situació d'ensenyament-aprenentatge a l'aula permet als psicopedagogs i orientadors detectar els factors que afavoreixen i/o dificulten l'aprenentatge i la conducta de l'alumnat. És una manera d'ampliar la mirada i plantejar una intervenció molt més pràctica i real per ajudar l'alumnat i assessorar el professorat en el seu dia a dia.

(Olga Roig i Ferrer és l'autora de l'Editorial Educativa de l'última edició del suplement Diàlegs d'Educació, que publica mensualment l'edició impressa del Setmanari de l'Alt Empordà).