Quan parlem d´educació sempre ens referim a quelcom que succeeix, quelcom que s´investiga, èxits educatius... Avui, voldríem escriure sobre els mestres. En definitiva, sobre nosaltres.

Quan inicies la teva tasca docent, comences voltant diferents escoles, adquireixes aprenentatges, t´emportes i reculls tot allò que et sembla positiu i ho vas posant a la teva motxilla tot esperant que quan arribis a un lloc definitiu la puguis buidar i et sigui possible crear aquella escola que sempre t´has imaginat on, per damunt de tot, el més important siguin els nens i nenes que la formen. Nosaltres ja fa un temps que estem en el món educatiu i així és com vam arribar a la nostra escola, l´escola de Vilamalla, de la qual ara us volem parlar.

Quan hi vam aterrar, ara fa més de deu anys, ens vam anar obrint camí començant a fer realitat alguns dels nostres somnis tot educant per vocació. A poc a poc, vam anar fent canvis, vam anar modificant i refent el camí que ens havien deixat i el vam anar fent nostre. El canvi que vam viure quan la nostra escola es va disgregar de la que havia sigut la ZER Canigó, formada per les escoles de Vilabertran, el Far i Cabanes, ens hi va ajudar tot fent que anéssim marcant el nostre propi caràcter com a escola individual, tot tenint en compte el nostre context.

Nosaltres hi hem viscut grans moments i creiem que hem aconseguit educar per plaer i a la vegada ens hem sentit lliures d´ense­nyar més enllà de la típica vocació de mestres.

Vilamalla ha estat per a nosaltres un lloc molt especial. L´essència de les seves famílies, els nostres alumnes i, per descomptat, recordar un munt de mestres que han passat al llarg del nostre camí per aquí. Entre tots hem anat formant l´escola que és ara, de la qual estem més que orgullosos i de la qual portarem sempre el seu nom amb molt d´orgull ara que comencem un nou camí. Ara que marxem, ens sentim com els nostres alumnes de sisè que cada any promocionen i van cap a l´institut, s´han fet grans i emprenen un nou camí amb molta il·lusió, però també amb el cor encongit, ja que deixen la seva escola, la que els ha vist créixer.

És per aquest motiu que volem fer un homenatge a totes aquelles persones que han viscut intensament i han estimat la nostra escola i que a la vegada han ajudat a enfortir-la. Per això volem donar les gràcies a tots els vilamallencs i vilamallenques que hem conegut per la seva rebuda i per fer que ens sentíssim com a casa nostra. A les persones que formen l´Ajuntament de Vilamalla i a les que n´han format part al llarg d´aquests més de deu anys, pel seu suport incondicional, per la seva ajuda i dedicació. A les famílies, que fan que cada dia sigui un dia millor i a totes aquelles famílies que sense aconseguir aparentment res a canvi han format part de les AMPES tot vetllant pel benestar de tots. No ens volem oblidar d´agrair als nostres alumnes que són els que dia a dia ens han demostrat motivació, aprenentatges, sensibilitat i estimació. Però en especial a tu, Vero, la nostra directora, amiga i confident amb la qual hem treballat i hem tingut una gran complicitat; per la teva dedicació, confiança, bon fer i per fer que cada dia aquesta escola sigui més gran del que ja és.

Moltes gràcies a tots. Estem molt agraïts per tots aquests anys. Marxem, però a la nostra motxilla ens emportem una part de tots vosaltres que ens recorda aquesta bonica història que hem viscut junts.

* Vane Duran i Quim Curós són mestres, des de fa deu anys, a l'escola Josep de Ribot i Olivas de Vilamalla.