Una de les primeres decisions que han de prendre els adolescents és què estudiar després de l'ESO: Batxillerat? Cicles? Aquesta decisió no és gens fàcil i requereix un temps de reflexió. És un procés que s'inicia a 1r d'ESO i que s'ha d'anar formant al llarg de l'escolarització obligatòria, amb l'acompanyament i corresponsabilitat, tant del professorat com de la família.

Segons el DECRET 187/2015, "l'orientació educativa i l'atenció a tot l'alumnat és la principal eina que tenim en els centres per afavorir la continuïtat formativa de tots els alumnes, per tal que completin els estudis postobligatoris d'acord amb els seus interessos i potencialitats entre les diferents opcions formatives".

Des dels centres educatius, es potencia una orientació educativa que preveu el vessant acadèmic i professional, i que vetlla per l'àmbit més social i personal de l'adolescent, ajudant-lo a ser més autònom i capaç de decidir per si mateix.

La presa de decisió és un procés en què l'adolescent ha d'aprendre a escollir una d'entre les diferents alternatives que té per resoldre una situació. Abans, però, cal reflexionar i saber com és, quines aptituds, habilitats i competències té i prendre consciència d'allò que podria millorar. Tenir en compte allò que li agrada fer, l'il·lusiona, el motiva i els interessos que té per determinats àmbits (sanitari, mecànic, artístic...), descartant aquells altres que no li diuen res.

El més important per poder prendre una bona decisió és disposar d'informació, com més variada i completa, de les diferents opcions formatives que hi ha. Per això, l'1 de març es van celebrar a Figueres les II Jornades de Difusió de CFGM i Batxillerats per donar a conèixer als alumnes de 4t d'ESO la totalitat de Cicles formatius i Batxillerats que s'ofereixen a la comarca.

Finalment, arriba el moment de valorar quina és l'opció formativa més adient, amb el suport de la família, i prendre la decisió de quin és el camí que vol seguir. Sent conscient que cadascú ha de prendre la decisió del seu projecte de futur, sense oblidar mai què volen ser i treballar amb esforç, constància i dedicació per aconseguir-ho.

(Mercè Brugat és l'autora de l'Editorial Educativa publicada en l'últim número del suplement Diàlegs d'Educació del Setmanari de l'Alt Empordà)