Fa un mes, el grup de CiU al govern de la ciutat va decidir que aquell pacte esdevingut el mes de juliol del 2015 amb el PSC i reblat amb CExF, per aconseguir la majoria d´11 regidors que garantiria l´estabilitat del govern de la ciutat, havia perdut la seva raó de ser perquè cada vegada estaven més allunyades les posicions respecte al projecte de ciutat.

Amb aquest trencament del pacte, el grup de CiU, encapçalat per l´alcaldessa Marta Felip, assumia el risc de governar en minoria, un risc honest si tenim en compte que, del resultat de les eleccions municipals, la ciutat va optar per una sòlida majoria de CiU, amb 7 regidors, que liderés el govern de la ciutat i donés entrada a la resta de partits.

Aquest trencament s´aprofita per una part dels membres de CiU, els membres d´Unió, per assolir les seves aspiracions polítiques de manera immediata, a la vegada que Manuel Toro s´erigeix en "reconstructor", orientador i líder del futur de la ciutat.

Simultàniament, PSC i CExF anhelen un desitjat pacte d´esquerres. I la tercera aportació arriba la setmana passada per part del grup municipal d´ERC, que proposa un pacte per la independència a la ciutat de Figueres, amb PDeCAT, ERC i la CUP.

L´única coincidència entre totes tres propostes és el desig que desaparegui l´alcaldessa, Marta Felip, que fou la que encapçalava la candidatura guanyadora, amb 7 regidors, i a molta distància de la resta de grups, que com a màxim assoleixen 3 regidors cadascun. Tothom té dret a fer propostes, però considero un veritable frau electoral intentar a mig mandat que l´Ajuntament de Figueres tingui un govern a la carta i no respectar la voluntat de les persones que van votar el mes de maig del 2015.

Per a la governabilitat de la ciutat, novament demano que es valorin els projectes que tenim sobre la taula i no les persones i els set grups municipals que conformen el plenari municipal.

Des de la setmana passada, tots els partits tenen la proposta de Pressupost que planteja el grup de CiU per al 2017, que inclou partida per al nou pavelló esportiu, la millora contínua dels carrers de la ciutat, el canvi del servei de recollida d´escombraries i neteja, i s´ofereix també la possibilitat d´incorporar el projecte de la nova escola Carme Guasch, i el projecte del Museu del Circ.

Més enllà del soroll d´aquestes darreres setmanes, la ciutat el que necessita és tirar endavant els projectes claus per a la seva reactivació i transformació. El que desitjo és que els grups municipals manifestin la seva opinió sobre el Pressupost que hem plantejat per al 2017 i deixin de demanar governs a la carta.

Hi ha molta feina per fer i serà possible amb la implicació dels 21 regidors.