Aquests dies, estem "patint" moltes campanyes publicitàries sobre diferents tipus de rebaixes. Però entre tota aquesta voràgine de consum, en trobem una de ben diferent. Una que ens convida a donar, no a comprar. Entre el 13 i el 20 de gener, s'ha impulsat la campanya "Marató de donants de sang 2.0 de Catalunya", una crida a la solidaritat, a la donació desinteressada.

A Catalunya fan falta unes 1.000 bosses diàries. Es necessiten donants perquè la sang no es pot fabricar. I qui són aquests donants? Són especials? Són herois? Jo diria que són persones ben normals. Segur que entre les nostres amistats en coneixem més d'una. Són persones compromeses, generoses, col·laboradores. Estan en possessió d'uns valors que segurament han viscut en el nucli familiar i en el cercle d'amistats. Uns valors que també es potencien des de l'escola i l'institut.

A part del modelatge que tot docent pot exercir, el mateix currículum escolar recull l'educació en valors socials i cívics i el servei comunitari, amb l'objectiu que l'alumnat adquireixi competència social i ciutadana, experimenti accions cíviques i faci un servei a la comunitat.

A la nostra comarca, hi ha centres educatius que porten a terme aquests projectes transversals, multidisciplinaris, amb molt bons resultats. Des de l'àrea de ciències, es treballa la composició de la sang, la seva funció, l'aparell circulatori... Des de l'àrea de llengua catalana es redacta una carta informativa adreçada a les famílies. Des de l'àrea de matemàtiques s'elabora una enquesta que es passarà als donants i es treballa l'estadística dels resultats obtinguts. Des de plàstica s'obté el disseny de l'eslògan, el logotip del cartell publicitari i es dissenyen petits records per a cada donant.

A més, a secundària, des de tecnologia amb la impressora 3D han fabricat clauers que imiten les gotes de sang. Aquest jovent aprèn, treballa en equip, s'implica i se solidaritza. La mainada d'avui són els donants de demà.

(Montserrat Barnadas, mestra i assessora del Centre de Recursos Pedagògics (CRP) del Servei Educatiu de l'Alt Empordà, és l'autora de l'Editorial Educativa de l'últim número del suplement Diàlegs d'Educació del Setmanari de l'Alt Empordà)