Ara farà un mes i escaig que va esclatar un gran debat mediàtic arran de la reforma ortogràfica impulsada per l'Institut d'Estudis Catalans (IEC) que incloïa la reducció dels accents diacrítics. Realment em va sorprendre com una reforma ortogràfica podia despertar tanta passió entre partidaris i detractors del canvi. Però és clar, l'ortografia la tenim molt arrelada. Ens ha costat tants anys de sang, suor i llàgrimes dominar-la que quan ens la canvien, ens sentim indefensos.

M'hauria agradat que aquest enrenou diacrític hagués encetat altres debats, com ara la reflexió sobre la idoneïtat del treball ortogràfic dins les aules. Si l'ortografia és un dels aspectes més treballats a les aules, per què el resultat del nostre alumnat no és prou satisfactori?

Pensem per un moment com vam aprendre nosaltres l'ortografia. Segur que ens vénen al cap un bon reguitzell d'exercicis, llistats de normes i excepcions, dictats, còpies repetides per les faltes comeses...

I si pensem ara: com ensenyem l'ortografia? Probablement també repetim molts dels exemples anteriors, reproduint els models didàctics rebuts. Hem pogut corroborar amb la nostra experiència que el coneixement de les regles ortogràfiques que s'adquireix a través d'exercicis sistemàtics, graduats, repetitius, aïllats, i que ocupen gran part dels horaris escolars, no es transfereix en la producció de textos.

Així doncs, com podem abordar el treball de l'ortografia a l'aula? Cal una intervenció docent que fomenti el seu treball des d'un vessant més pràctic i integrat en l'escriptura de textos. Les propostes haurien d'incorporar espais de diàleg entre l'alumnat i el docent que desencadenessin l'activitat de reflexió sobre la llengua i el seu ús, que convidessin els alumnes a indagar les normes ortogràfiques de forma inductiva, que plantegessin contextos reals i funcionals, que tinguessin el text com a unitat de treball i que contemplessin activitats de manipulació, observació i reflexió metalingüística.

La nova versió de l'ortografia catalana, amb els diacrítics inclosos, està previst que s'editi a principis del 2017. Tant de bo, si ens torna a portar una altra tempesta, que aquesta sigui pedagògica.

(Article publicat en l'última edició del Suplement Diàlegs d'Educació del Setmanari de l'Alt Empordà)