A la nostra comarca disposem d'una gran quantitat de projectes de dinamització del professorat, sorgida, la seva majoria, dels mateixos centres educatius, amb l'objectiu únic de millorar la pràctica docent, que per conseqüència vol dir millorar els resultats educatius dels nostres alumnes.

Aquests projectes es tiren endavant amb el voluntarisme de mestres i professors que, més enllà de la seva feina a l'aula, persegueixen l'excel·lència de l'alumnat donant mostra pública, dins i fora dels centres educatius, de la tasca que tradicionalment només es desenvolupa a porta tancada.

Aquest inici d'any, n'estem vivint un exemple ben reeixit, com és l'arribada a Figueres de la mostra itinerant del Museu de les Matemàtiques que està ubicada al Museu de l'Empordà. Aquest és un projecte de llarg recorregut darrere del qual ha anat, des de fa més de tres anys, el grup de treball de professors de matemàtiques de la comarca 'Jugamat'. Amb molt d'encert han dedicat aquesta activitat a la professora Helena Cusí, persona que hi va dedicar grans esforços i que malauradament no ha pogut veure acomplert el seu propòsit.

Aquest primer trimestre de l'any ens podem acostar, gràcies a aquest grup de professors i de professores, a una comarca, l'Alt Empordà, matemàtica.

A banda de poder gaudir d'aquest museu manipulatiu de les matemàtiques, es repetirà un any més el Disssabte Transfronterer de les Matemàtiques o, més endavant, les proves Cangur i diferents cursos de formació dedicats a aquesta disciplina.

Tota aquesta activitat pedagògica-matemàtica ha de servir per desmentir la frase d'un gran matemàtic americà com Edward Griffith Begle que deia: "L'ensenyament de les matemàtiques és molt més complicat del que esperaves, malgrat que ja esperessis que era més complicat del que esperaves".

L'exposició 'Experiències matemàtiques. Prohibit no tocar. Memorial Helena Cusí' es pot visitar al Museu de l'Empordà de Figueres fins al 10 de març.

(Josep Maria Godoy és l'autor de l'article 'Editorial' de l'últim número del suplement 'Diàlegs d'Educació' que publica mensualment el Setmanari EMPORDÀ).