Hi ha una dita que diu: “carrers molls, calaixos eixuts”. No ha plogut massa -pràcticament gens- en els darrers mesos, però els calaixos dels comerços de Figueres i la Jonquera també s'han ressentit, no per la pluja, però sí a causa dels controls policials que l'Estat francès ha imposat en els punts transfronterers, principalment a l'autopista. Això ha provocat molèsties, en forma de cues, i la conseqüència ha estat un descens del client nord-català en un període de consum elevat, com és Nadal i les rebaixes. Aquesta situació està prevista que es mantingui fins al 26 de febrer que és quan acaba l'estat d'emergència que el govern francès va decretar arran dels atemptats a París del 13 de novembre.

Durant un mes i mig, la vigilància va ser en els dos sentits de circulació, però, des de principis d'any només es fa en direcció nord, i cada setmana que passa s'han fet més permeables.

Els controls s'han afegit als treballs d'ampliació de l'autopista -des del Voló fins a Perpinyà-, que van començar fa un any i mig i que no s'acabaran fins a l'estiu i, tot plegat, ha originat que trajectes que habitualment es poden fer en quaranta-cinc minuts -de Figueres a Perpinyà-, alguns dies es tardi fins a dues hores, o més. Especialment caòtic va ser el 2 de gener, quan els vehicles van quedar col·lapsats des de Pont de Molins al Voló, tant per la N-II com per l'autopista, i es va tardar fins a cinc o sis hores en fer quaranta quilòmetres.

A més, als inconvenients previsibles, com són els controls policials o les obres, se n'hi ha d'afegir d'imprevisibles que ajuden a agreujar la situació com ara els accidents, o un dia que una dona va parir a dins el cotxe o un altre que un camioner va patir un atac de cor a la cabina del camió mentre feia cua. Tots aquests problemes han provocat el que la presidenta de l'associació de comerciants de la Jonquera va anomenar “crisi psicològica”. Aquest és el motiu pel qual els clients del nord eviten desplaçar-se al sud per no haver d'estar dues hores parats a l'autopista. Consideren que l'estalvi econòmic de la compra no compensa l'increment de la despesa del temps.

També molts usuaris qüestionen l'eficàcia dels controls policials, ja que només són visibles i actius a l'autopista, mentre que en altres punts de pas transfronterer, com Portbou, el coll de Banyuls, Costoja o la mateixa N-II al Pertús, no hi ha gendarmes. Per tant es posa en dubte l'objectiu d'incrementar la seguretat. Les autoritats franceses responen que, per qüestió de recursos, en aquests altres punts es fa una vigilància més flexible i sense permanència.

Per tant, suprimir el Tractat de Schengen -com plantegen alguns estats-, que permet la lliure circulació i que suposaria retornar la vigilància policial permanent a les fronteres afectaria de ple els calaixos dels comerços i negocis de l'Alt Empordà i la realitat transfronterera d'aquest territori.

Els reis passen més tard a Perpinyà

L'àrea municipals d'Afers Catalans de Perpinyà -i també altres ajuntaments de la Catalunya Nord- fa una feina incansable per recuperar tradicions ben arrelades al Principat, però que són estranyes a l'Estat francès. Entre aquestes hi ha el tió o els Reis. Aquest any a la capital del Rosselló es va potenciar l'arribada dels Reis i d'un format, que fins ara era més estàtic i concebut com una representació, es va passar a fer una cavalcada amb un centenar d'integrants pels carrers del centre de Perpinyà que va ser seguida per milers de persones. Els reis anaven a sobre dromedaris però, per primer cop, anaven acompanyats de sis carrosses que van ser elaborades pel mateix artista, Ettore Bataglia, que fa les de Figueres. Aquesta cavalcada es va celebrar el 10 de gener, ja que el 6 no és festiu a França i les vacances escolars nadalenques acaben el 2 de gener.

El nou President i la Catalunya del Nord

La proclamació de Carles Puigdemont com a nou President de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha estat seguida amb molt d'interès a la Catalunya del Nord, perquè és un gran coneixedor de la realitat d'aquest territori i un gran convençut de la relació transfronterera. Per aquest motiu, Puigdemont, com alcalde de Girona, va mantenir una gran complicitat amb la Casa de la Generalitat a Perpinyà en el darrer any. La primavera passada hi va pronunciar una conferència sobre la necessitat d'enfortir les relacions entre les dues ciutats i també va inaugurar, a la Maternitat d'Elna, una exposició sobre el llibre del sindicat Remença, promoguda per l'Ajuntament de Girona i la Diputació i que des de la Casa de la Generalitat vam portar a la Catalunya Nord. Puigdemont també va participar, a l'agost, en la Universitat Catalana d'Estiu, a Prada de Conflent.