Davant dels nous reptes socials, econòmics i mediambientals que ens planteja la societat actual, molts centres educatius de Catalunya s'han proposat incorporar actuacions d'educació per a la sostenibilitat en el dia a dia del seu centre. És per aquesta raó que des del 1998, els departaments de Territori i Sostenibilitat i d'Ensenyament de la Generalitat de Catalunya, promouen el Programa Escoles Verdes. Aquest programa té com a finalitat donar suport a tots els centres educatius de Catalunya que volen innovar, incloure, avançar, sistematitzar i organitzar accions d'educació per a la sostenibilitat.

A través del Programa Escoles Verdes s'assessora als centres educatius perquè facin seus els valors de l'educació per a la sostenibilitat en tots els àmbits de la vida del centre, des del currículum fins a la gestió de centre i les relacions amb l'entorn. A més es promou la participació i la implicació activa de la comunitat educativa en la millora del seu entorn i s'afavoreix l'intercanvi d'experiències entre els centres que formen part del programa.

A l'Alt Empordà hi ha 20 centres que formen part del Programa Escoles Verdes: 2 escoles bressol, 14 escoles d'educació infantil i primària i 4 instituts d'educació secundària. Tots aquests centres han decidit treballar per una gestió més sostenible en el centre, ambientalitzar el seu currículum, fomentar la participació entre tots els membres de la comunitat educativa i obrir les portes del centre al seu entorn, al barri, al municipi i a la comunitat en general.

Des del Programa Escoles Verdes s'organitzen, amb el suport Serveis Educatius de l'Alt Empordà, seminaris formatius dirigits als docents responsables de cada una de les escoles verdes de la comarca. Aquests seminaris tenen com l'objectiu facilitar el debat sobre temes d'educació per a la sostenibilitat, intercanviar idees i experiències i generar projectes compartits entre els diferents centres de la comarca. Aquest curs 2015-2016, està previst oferir dos seminaris, un dirigit als centres d'educació infantil i primària i un segon per als de secundària. Cada seminari està format per sis sessions d'un parell d'hores de durada cada una que es repartiran al llarg del curs.

També des del programa s'organitzen i es dóna suport a jornades d'intercanvi entre les escoles verdes de cada un dels territoris, on els diferents centres poden presentar i compartir experiències que estan duen a terme.

Formar part d'aquesta xarxa d'escoles per a la sostenibilitat és voluntari i està oberta a que s'hi sumin nous centres educatius. Actualment són més de 500 centres educatius, repartits per tot Catalunya, que estan disposats a compartir, discutir, millorar, intercanviar, sumar per a la SOSTENIBILITAT.

Xavier Bachero i Pont és l'autor de l'article 'A fons' de l'últim número del suplement 'Diàlegs d'Educació' que publica mensualment el Setmanari EMPORDÀ.