Rio de Janeiro acollirà els primers Jocs Olímpics celebrats a Amèrica del Sud i està prevista l'assistència de 10.500 atletes procedents de 206 comitès olímpics nacionals. L'esdeveniment tindrà una durada de 17 dies en què es competirà en 28 esports i 42 disciplines.

Els Jocs moderns han passat per 30 convocatòries fins a la data, de les quals 16 s'han celebrat a Europa, 7 a Amèrica del Nord, 4 a Àsia i 2 a Oceania.

Rio, la primera ciutat sud-americana a acollir les Olimpíades

Rio de Janeiro és la primera ciutat sud-americana a organitzar uns Jocs Olímpics, cosa que, a més d'històric, va servir d'argument al Govern brasiler per sumar suports per adjudicar-se la seu, malgrat que després es va abstenir d'iniciatives per integrar la regió en l'esdeveniment.

Després d'haver presumit a crits que l'elecció de Rio com a seu dels Olímpics corregia una injustícia històrica amb una regió geogràfica ignorada fins llavors pel Comitè Olímpic Internacional (COI), el Brasil no va contemplar a Sud-amèrica ni en el recorregut de la torxa olímpica.

De les prop de 500 ciutats brasileres per les que el major símbol olímpic ha passat en els seus 95 dies de recorregut de 36.000 quilòmetres, tan sols una està situada a la frontera.

Es tracta de Foz do Iguaçu, l'elecció no va obeir a la seva ubicació a la triple frontera amb Argentina i Paraguai sinó a l'interès del Govern brasiler en promoure els seus atractius turístics, com les famoses cataractes de l'Iguazú.

On es celebren les proves?

Rio de Janeiro disposarà de 19 seus diferents en les que es disputaran les competicions olímpiques. La majoria de les proves es duran a terme a la zona de Barra, que comptarà amb 15 recintes esportius on es desenvoluparan 22 de les disciplines. La resta de disciplines es disputaran en 18 recintes situats a Copacabana, Deodoro i Maracaná.

Brasil ha hagut de construir 10 recintes nous amb motiu dels Jocs (el 28% del total) que se sumen al 47% d'espais que ja disposaven per endavant. El 28% restant el completen recintes esportius de durada temporal i ús exclusiu de les Olimpíades.

Cerimònia d'inauguració i clausura

L'estadi de futbol de Maracaná serà la meta de la torxa olímpica, una cosa inusual ja que les cerimònies d'obertura i tancament es celebren tradicionalment a l'estadi olímpic.

Aquesta edició dels Jocs Olímpics comptarà amb un 10% de pressupost menys que els de Londres 2012, on les cerimònies d'obertura i clausura van ascendir a 92 milions d'euros.

Brasil reforça la seva seguretat davant l'amenaça terrorista

El Govern del Brasil ha reforçat la seguretat a les fronteres i en els punts turístics de Rio de Janeiro per minimitzar l'amenaça terrorista que plana sobre els Jocs Olímpics que començaran aquest divendres a la capital carioca.

Les forces de seguretat han intensificat els controls a la triple frontera, que connecta Foz do Iguaçu (Brasil), Ciutat de l'Est (Paraguai) i Puerto Iguazú (Argentina), focus tradicional del contraban, per neutralitzar una nova amenaça: el terrorisme.

La setmana passada les autoritats brasileres van detenir a 12 persones que planejaven atemptar durant els Jocs Olímpics i que, d'acord amb les investigacions, van intentar comprar armes a Ciutat de l'Est. A més la Policia vigila a altres 100 persones per suposats vincles jihadistes, la majoria en la triple frontera.