Com era el fòrum romà d´Empúries en els moments d´esplendor? Malgrat disposar de dibuixos i maquetes o fer visites teatralitzades, és difícil fer-se una idea real i volumètrica d´aquest espai, centre vital de l´activitat a la ciutat romana. Des de fa temps, Daniel Baños, en estreta col·laboració amb l´equip d´arqueòlegs del MAC-Empúries treballen per recrear-lo en 3D. Tot i que el projecte no està conclòs i tampoc té una data concreta fixada de presentació, amb motiu del Triumvirat Mediterrani, aquest dissabte se´n farà un petit tastet. Així, es lliurarà, al públic que ho vulgui provar, unes tauletes electròniques i unes ulleres de realitat virtual per contemplar el fòrum reconstruït tal com era a l´època imperial.

Com explica la tècnica de difusió d´Empúries, Iolanda Puigdevall, els resultats "són espectaculars", tot i que encara s´estan acabant d´ajustar. Aquesta tècnica, que ja s´aplica en molts altres jaciments catalans com Ullastret, Banyoles, és la mateixa que es fa servir en la visita al Criptopòrtic. "Allà t´hi passeges per dins i tens la sensació i una idea més clara de com s´articulava", reconeix Puigdevall.

Totes aquestes innovacions busquen fer més comprensible i proper el jaciment als visitants. Dins aquesta línia, i aprofitant el Triumvirat, també es potenciaran els espectacles de recreació històrica amb dues formacions. La primera, Arqueoescena, que actuen a Empúries per primer cop. Procedeixen de Tarragona i han ideat una història ambientada a Empúries amb personatges que existiren realment i que recrearan les relacions que hi havia entre classes socials. L´altra formació convidada és el Grup de Reconstrucció Històrica de Badalona que s´instal·larà a l´Àgora de la ciutat grega presentant tallers d´oficis i artesans romans. "Tractaran temes de la vida quotidiana", comenta Puigdevall. Tots aquests artesans, l´endemà, es traslladaran a La Riba de l´Escala i se sumaran a la resta d´estands de recreació històrica, un dels apartats que enguany s´ha potenciat més.

Una altra de les novetats de dissabte a Empúries serà l´exhibició dels Manaies de Badalona que, com l´any passat, desfilaran per la ciutat romana.

Jornada de portes obertes

Els responsables d´Empúries estan satisfets amb l´evolució del Triumvirat. És una jornada on es copsa un fort increment de públic, sobretot d´escalencs que aprofiten les portes obertes per revisitar l´espai. Aquest dia, Empúries amplia el seu horari: de 10 del matí a 7 de la tarda.

Altres propostes

Ludi Puerorum a l'Àgora de la ciutat grega

Per descobrir l´univers lúdic romà, que inclou gran varietat de jocs, els nens podran fabricar-se la seva joguina. D´11 a 13 hores.

Visites romanes. Davant les muralles ciutat grega

Antics habitants de l´Emporiae romana mostraran com era la seva ciutat. A les 11, 12, 16.30 i 17.30 hores.

Taller de policromia a l'Àgora de la ciutat grega

Els edificis i les escultures d´època clàssica estaven pintades. Aquí, els participarants pintaran un bust romà. De 16 a 18 hores.

Audiovisual al Criptopòrtic de la Domus

Domus dels mosaics de la ciutat romana d´Empúries. Es pot veure d´11 a 13.40 i de 16 a 18.20 hores.