Des de fa uns quants anys, la voluntat de l´Ajuntament de Figueres ha estat donar més rellevància al pregó de les Fires i Festes. Per aquest motiu, aquest acte tan tradicional es fa dissabte a les 18 hores, un dels dies de la setmana de més afluència de gent pels carrers de la ciutat. Aquest any, de nou, el pregó té un caràcter més individualista, ja que restarà a les mans del director, productor i recuperador dels cinemes Las Vegas, Ventura Pons, qui, fa pocs dies, ja va reconèixer sentir-se honorat davant aquest oferiment.

La festa del pregó, però, s´embolcalla de molts actes tradicionals com ara la cercavila de gegants, capgrossos i altre bestiari de la ciutat des de la plaça de l´Escorxador fins a la plaça de l´Ajuntament. Allà no faltarà l´espectacle del ball de seguici amb la música dels Ministrers de la Santa Creu, un grup que només actua durant aquestes dates. Després del pregó seran els Xaranga Damm-er d´Amer els que animaran, amb els seus ritmes contagiosos de festa intensa, a tots els presents a la plaça.

El xupinasso solidari del Cafetó

Tot seguit, començarà l´altra festa promoguda pel bar El Cafetó, a tocar la plaça. Fa sis anys, van iniciar el que s´ha convertit ja en un clàssic: el xupinasso i pregó alternatiu de les Fires. "Vam ser els primers a fer-ho i cada any va in crescendo", reconeix Ruth Pérez, la dona d´en Faló, que va obrir el local fa vint-i-cinc anys. El nom de la persona que farà el pregó es manté en secret encara. Després del pregó i el xupinasso, la festa seguirà, fins que ho dictin els assistents, de la mà del discjòquei Danigon.

La gran novetat d´aquest any serà que els mocadors que es repartiran, estil san fermines, s´hauran de pagar. Seran 2 euros i se n´han fet uns 600. Tot el que es reculli anirà destinat al Grup Iris d´afectades de càncer de mama.