Eduard Puig Vayreda, va dir "el nostre vi és polièdric". Aquesta figura clau per l'evolució del nostre vi considerava que, en cada gota d'aquest producte de la nostra terra, hi ha un component de paisatge, patrimoni, vivències i gust.

La Denominació d'Origen Empordà, que també va impulsar Puig Vayreda, segueix treballant avui perquè el vi continuï tenint aquests matisos. "En pocs anys ens hem convertit en un referent a Girona. La presència del vi empordanès als establiments és una realitat, i això ens fa molt contents", apunta satisfet Xavier Albertí, president de la DO Empordà.

Segons l'informe de l'Associació Espanyola de Ciutats del Vi (ACEVIN), la DO Empordà és la quarta destinació enoturística d'Espanya, i la primera en nombre de visitants de museus del vi. Les dades parlen per si soles. A més a més, a la prestigiosa Guia Peñín del 2018, fins a 82 vins de la DO Empordà van assolir la categoria d'excel·lent, és a dir, van ser valorats entre 90 i 94 punts. Fent un salt enrere, el 2015 van ser 43 els més ben valorats i, el 2005, només un. Aquestes dades demostren que l'Empordà disposa d'un patrimoni vinícola atractiu i amb més projecció que mai.

Tot això ha estat gràcies a l'estratègia integral de promoció que ha dut a terme el Consell Regulador. Les accions enoturístiques com la Ruta del Vi, que enguany inclou Sant Pere de Rodes i les Ruïnes d'Empúries; i la feina meticulosa però insistent que fan els cellers són claus per a aquest increment qualitatiu i d'imatge de la DO. El pròxim repte, apunta Albertí, és augmentar la presència a Barcelona, un mercat on ja es desenvolupen diverses iniciatives.

Territori, varietat i clima

Segons el president, hi ha tres qüestions que són claus a l'hora de buscar els motius de l'èxit del vi empordanès. La primera és el territori. L'Empordà per si sol ja és un gran atractiu turístic. Els viatgers venen per enamorar-se de platges i paratges i, cada vegada més, per descobrir el vi de la terra. La segona és la varietat de raïms. Denominada com a "terra de garnatxes", l'Empordà destaca per tenir la blanca, la negra i la roja. La tercera és el clima, ja que sense la tramuntana no s'entendria el caràcter dels vins empordanesos.

La DO té ganes de seguir creixent de manera sostinguda. Per això, el Consell Regulador i la Generalitat donen suport i assessorament a tothom que tingui la intenció de plantar vinyes.

L'enoturisme creix un 18,38% durant el 2017, segons ACEVIN

L'últim informe d'ACEVIN, l'Associació Espanyola de Ciutats del Vi, dona llum a una dada molt important, i és que l'enoturisme ha crescut un 18,38% durant el 2017.

La DO Empordà ja és la quarta destinació enoturística d'Espanya el 2017, amb concretament 373.206 visitants. Aquesta xifra representa un increment del 237,52% respecte al 2016. Per sobre seu només s'hi col·loca, en primera posició, Marco de Jerez, amb 574.000 visitants; en segon lloc, l'Enoturisme Penedès, amb 438.000 visitants; i, en tercera posició, Ribera del Duero amb 379.000 visitants. Si es desglossa el nombre total de visitants, 50.582 van visitar cellers i els 322.624 restants es van decantar pels museus. Si es posa el zoom en les dades de visites en museus, la DO Empordà esdevé la primera en nombre de visitants arreu de l'estat. Segons Ramon Ramos, director del Patronat de Turisme Costa Brava "la DO Empordà és un producte turístic que ens ajuda a posicionar-nos com a referent estatal".

Del mateix informe se'n deriven també altres dades de caràcter general que afecten totes les DO estatals. La primera és l'augment de l'impacte econòmic que han tingut les visites als cellers i museus del vi. Amb un increment del 18,23% de visites, s'han generat 67 MEUR, és a dir, un 24% més que l'any anterior. A part de produir més impacte econòmic, els visitants de cellers han fet una despesa mitjana per persona més elevada que l'any passat. Es gasten 18,27 euros als cellers, i 5,35 euros als museus. L'informe ACEVIN també ha demostrat que, tot i que la primavera i la tardor són les estacions preferides pels enoturistes, al mes d'agost es produeix un repunt molt important. Pel que fa a la procedència dels visitants, el 74% són nacionals, i el 26% internacionals.