De ben petits, amb només set anys, els germans Margall jugaven a fer menjar i vendre'l. Amb l'ajuda de la seva mare, feien canelons i després els venien a la botiga familiar: Can Montserrat. I així, gairebé sense voler-ho, és com els germans es van introduir en el món de la cuina. En aquell moment, Can Montserrat era una botiga familiar de menjar per emportar-se, i no hi havia gaire assortit. Una mica d'embotit, formatges, i poca cosa més. I ells sempre hi estaven ficats, a darrere el taulell.

Créixer en aquest entorn els va fer gravar a foc les pautes de l'esforç, del treball, i de la bona actitud, un ADN que mai més els ha abandonat en les seves trajectòries professionals.

De joves, els germans ja agafen el relleu dels pares a la botiga i segueixen tirant-la endavant, a mesura que van creixent junts. L'any 1998 decideixen diversificar el negoci familiar i, amb la voluntat de créixer i innovar, comencen a fer coses noves. Primer va ser el llançament de la línia de croquetes i canelons per vendre a restaurants i carnisseries. Després, va ser el torn del boom de la línia de càtering. Aquest últim negoci acaba funcionant tan bé que absorbeix la resta, i han de deixar de vendre productes a restaurants perquè no donaven l'abast. L'any 2000 Can Montserrat fa una reforma molt important i, així, reconverteixen el concepte de plat preparat. El que volien era servir plats més elaborats i vendre'ls en un entorn més cuidat i modern.

Cal fer plats coherents

A partir d'aquestes arrels comunes, els germans s'han anat adaptant a les tendències i a les innovacions pròpies de l'alta gastronomia. Un cop es coneix la tècnica i els productes bàsics, és l'hora de fer màgia amb els plats. Ara bé, sempre tocant de peus a terra i tenint present que la cuina és per menjar. “Cal fer plats coherents”, assegura en Marc, i en Jordi afegeix: "Procurem fer una mica de tot i posar pinzellades modernes, orientals o peruanes a la cuina de sempre, la tradicional catalana".

Ha passat molt de temps des que, a Montserrat, eren un equip de quatre persones. Ara, cada germà té els seus negocis i, junts, estan al càrrec de 46 persones. "Allò important és ser feliç amb el que fas", apunten. I ells ho són. Passem a descobrir la trajectòria d'aquesta parella de germans, companys de negocis i de taula i, sobretot, amics.

Jordi Margall

Xef executiu de 4 cuines

Gestiona la cuina Gastronoms chef, i també Bocam, Montserrat i Swing Gourmet

Després d'amarar-se de la cuina familiar, en Jordi decideix estudiar a l'escola d'Hostaleria de Vilamalla. Allà és on coneix diferents tècniques i productes que el fan apassionar-se encara més per la cuina. Després d'això va estudiar molts cursos de cuina, i va guanyar molts concursos de gastronomia. Llavors va ser el torn de fer escola mitjançant les estades a restaurants com ara El Bulli, el Miramar o bé locals de França. L'any 2009 decideix crear Gastronoms Chef, una cuina central a Castelló a través de la qual recupera un sector d'activitat que havia quedat enterrat, a Can Montserrat: l'espai de venda de productes de base culinària per al sector de la Restauració. Amb aquesta cuina, que es posa en marxa el 2011, en Jordi passa de produir menjar en una cuina de 50 m2 a treballar en una altra de 1.000 m2 on tot estava ben ordenat i distribuït. A part de la cuina central, en Jordi segueix gestionant Can Montserrat, el Swing Gourmet del complex esportiu de TorreMirona de Navata i el restaurant Bocam de Figueres, que es basa en una cuina marinera fresca.

Marc Margall

Propietari i xef de Cuina 22

Cuina 22 és un model que uneix restaurant, càtering i menjar per emportar-se

Tot i que de petit no li agradava cuinar, a mesura d'anar posant el cap a Can Montserrat, en Marc va començar a interessar-se per la tècnica. Va estudiar a l'escola d'Hostaleria Hofmann de Barcelona i, després, es va professionalitzar amb diversos cursos de cuina. També es va especialitzar en el sector del vi estudiant el curs de Sommelier a l'Escola Sant Narcís. Acabats els estudis, i intercalant-ho amb la feina a Can Montserrat, on va treballar amb el seu germà fins al 2009, va començar una època en què feia estades a diversos restaurants. L'any 2011 decideix obrir Cuina 22 a Figueres, seguint la mateixa filosofia de cuina del negoci familiar. Cuina 22 és un tres en un, ja que uneix en un mateix local restaurant, servei de càtering per esdeveniments i menjar per emportar-se. També tenen un producte que funciona bé: el xef a domicili, un servei a través del qual es munta un restaurant a casa del client.