Quan es presenta qualsevol programació escènica, sempre queden molt diluïdes les propostes infantils. Malgrat tot, rere aquestes hi ha un volum de públic important. A Figueres, l´any passat els sis espectacles infantils programats van atraure fins a 1.116 espectadors, una xifra que va augmentar respecte al 2016 (838) i després d´uns anys de crisis. El secret resideix, segons el programador Jaume Alsina, a saber "quin públic tens i a mantenir una oferta de qualitat". Això no és difícil ja que Catalunya disposa de professionals d´amplíssima solvència que gesten creacions d´alt nivell. Com ara La Bleda, que torna a Figueres aquest dissabte (18.00 hores, a la Sala La Cate) amb el seu nou muntatge, 'SuperBleda', amb el qual es troba actualment de gira. En el marc d´aquesta el proper febrer visitarà la fira de teatre Feten de Gijón, el més gran aparador en l´àmbit nacional, i amb ressó internacional, de les arts escèniques infantils.

'SuperBleda' és una producció de la Cia. La Bleda amb Temporada Alta, estrenada el 2016. Com explica Helena Escobar, l´actriu que fa setze anys que es transmuta en la Bleda, "SuperBleda és l´alter ego de la Bleda". "Amb ella aprofundim en els valors de cada nen, és com un llibre d´autoajuda que ens permet fer ressorgir tots els nostres valors i poders, només falta que els descobrim", reconeix Escobar, que també en destaca el missatge social de l´obra quan la SuperBleda ha d´enfrontar-se a en Sorollaco, que no és altra cosa que la contaminació del món. "Parlem de com els nens es protegeixen de la societat actual", apunta l´actriu, tot afegint que l´acció se situa dins un jardí d´infància, un espai de protecció.

Els nens i nenes que veuen l´espectacle no se sorprenen en cap moment que l´heroïna sigui un personatge femení. "Els nens surten molt contents i amb moltes ganes de viure i passar-s´ho bé", reflexiona Escobar, que se sent molt a gust donant vida a aquest personatge, amb el qual, diu, ha anat creixent. "La Bleda ara es troba en el present, en l´aquí i en l´ara", afirma Escobar, qui defensa la qualitat del seu muntatge, signat per Jordi Palet i dirigit per Pere Hosta, al mateix nivell que el teatre d´adults, malgrat cobrar catxés molt més baixos i, a voltes, menystinguts per un sector del públic. "Els espectacles familiars tenen el mateix nivell de qualitat i exigència", reconeix. En aquest sentit, Jaume Alsina, que ha vist teatre a dojo, és del parer que dins el teatre familiar i infantil "hi ha un alt nivell de creativitat". "Les companyies sempre estan creant, buscant i experimentant", assegura.

Això quedarà ben palès aquesta temporada quan els espectadors a Figueres podran gaudir amb alguns muntatges exepcionals com 'El secret de la Nana', que la Cia. Anna Roca desenvolupa dins la caixa d´un camió, o la poètica 'La nena dels pardals' de Teatre Al Detall, amb música en directe de La Tresca i la Verdesca, tot un valor afegit. També hi haurà un espectacle de màgia, de la mà del Mag Stigman (6 de maig), un gènere que entusiasma el públic infantil.

Alsina reconeix que les propostes, sis en total, estan pensades per a un espectador de 3 a 8 anys. Malgrat haver proposat, anteriorment, muntatges per a nens més grans, no van acabar de funcionar. Val a dir que el preu de les entrades es manté estancat des de fa anys en només 5 euros i que encara està actiu el Club Els Tits, que compta amb mig miler de socis i que podria, a curt termini, ser gestionat per l´Aula de Teatre.