Comprar joguines sembla fàcil, però no ho és. Abans d'emprendre les compres d'aquestes festes cal tenir ben present unes quantes recomanacions.

Primer de tot, no cal perdre el focus. Les joguines tenen l'objectiu de divertir els petits, sí, però és molt important posar atenció per tal de veure si aquella joguina disposa també de continguts i aspectes educatius. Els experts psicòlegs i pedagogs recomanen a les famílies que donin tres o quatre regals a cada nen. Així, els infants donen valor a allò regalat, i en poden treure màxim profit.

Una altra qüestió molt important abans d'adquirir un producte és veure l'edat recomanada per aquella joguina, i valorar si és adequada per la maduresa del nostre infant. També cal llegir amb deteniment les etiquetes, les regles i les instruccions del joc per no trobar-nos amb sorpreses quan tenim a l'infant a casa jugant. Finalment, un altre consell útil i que sol passar per alt a les famílies és el següent: cal mantenir el tiquet de compra. En molts casos, aquesta és la garantia de la joguina en el cas de detectar-hi algun defecte.

Des de l'Oficina Comarcal d'Informació al Consumidor, adverteixen els compradors de les condicions mínimes que haurien d'aparèixer a l'envàs dels productes. Aquests són: el nom i la marca del producte, la raó social i l'adreça del fabricant o venedor, el distintiu CE que reconeix les condicions essencials de seguretat i, finalment, les instruccions i les advertències d'ús.

On i quant ens gastem?

Un estudi de Fintonic calculava que les famílies catalanes gastarem una mitjana de 80 euros en joguines durant aquestes festes.

Els clients prefereixen comprar en cadenes grans com Toys "R" Us, Juguettos, Drim i Imaginarium. Només aquestes quatre ja representen el 73,8% del mercat del sector. Laia Gausach, del departament de Màrqueting de Drim, apunta que les despeses de les famílies aquest Nadal són similars a les de l'any passat, i que no han notat diferències significatives en les despeses dels darrers anys.

Què volen els nens i nenes?

Els experts jogueters asseguren sense dubtar que les joguines que triomfen més cada any són les que s'anuncien per televisió. Els espots televisius impacten els nens i això desemboca en el boca orella als patis de les escoles.

Les tres joguines més populars d'enguany són les nines LOL, la piràmide de Playmobil i el Nenuco Merienditas. En contrapartida, les que baixen són Hatchimals, PJMasks o Cara Splash, uns productes que van tenir èxit en el seu moment però no han arrelat fort entre la mainada i han perdut tirada. "Les joguines, malauradament, tenen un èxit efímer", afirma Gausach.

Les joguines que sempre tenen molt d'èxit són els productes de caire tecnològic. Estem parlant de robots, drons, videoconsoles, etc. Abans, aquestes joguines les volien els nens més grans, però cada vegada més les reclamen també els més petits. Amb aquest tipus de joguines de funcionament elèctric, cal fixar-se amb la potència màxima, la tensió d'alimentació que necessiten i el consum energètic. Un altre reclam molt important són les nines Reborn, que són imitacions de nadons, i totes les joguines relacionades amb el Club Super3.

Les joguines més buscades

Les Nines Lol. Aquestes nines van col·locades a dins d'una bola sorpresa en la qual el nen o nena no sap quina nina LOL li haurà tocat fins que no obre el paquet. Estirant la cremallera es poden trobar fins a set capes de sorpreses i es pot descobrir quina habilitat té la nina que ha tocat. Algunes fan pipí, escupen, ploren...

La Piràmide Playmobil. El Playmobil és un joc que mai passa de moda. En aquesta piràmide del Faraó es poden trobar alguns dels tresors de l'antic Egipte si l'infant és capaç de sobrepassar les trampes que s'anirà trobant pel camí. El paquet d'aquest Playmobil compta amb un total de 120 peces, i inclou tres figures humanes.

Nenuco Merienditas. Amb aquest nenuco els més petits se sentiran com uns verdaders pares cuidant el bebè. Li podran preparar farinetes, i el podran pentinar, vestir i jugar amb ell. Aquest Nenuco també fa pipí i popó de veritat. El paquet també inclou una cullera biberó, un sobre de farinetes, la batedora elèctrica i accessoris.

Les joguines no sexistes i fetes amb fusta natural afavoreixen el desenvolupament cognitiu de l'infant

"La joguina ha de tenir una finalitat educativa i plaent", això assegura Ruth Ortega, educadora d'escola bressol. I és bo també posar atenció en aquelles joguines que són diferents de les habituals.

Les joguines fetes amb materials renovables com fusta o cartró tenen usualment un impacte ambiental més baix en el procés de fabricació respecte a les que es fan mitjançant processos industrials, que deriven en joguines de plàstic.

Les joguines fetes amb fusta, per exemple, aporten un tacte i una olor que fa que el racó de joc del nen sigui més agradable. Aquests materials naturals no tractats amb químics afavoreixen el desenvolupament cognitiu de l'infant i potencien les capacitats de l'individu.

Les joguines no sexistes

Cada vegada més les escoles bressol i els col·legis aposten per les joguines no sexistes que serveixen per trencar els rols i les distincions entre nens i nenes. I és que és precisament a l'educació bressol on comença el sexisme. "Per eliminar aquest concepte de l'imaginari de la societat, però, encara falta molt de treball de coeducació", assegura Ortega.

L'aposta és també per les joguines que no tenen cap funció concreta. Són joguines que el nen o nena pot utilitzar com ell vol, i que cobreixen diverses necessitats d'aprenentatge. Per crear-les es poden utilitzar materials que es puguin trobar per casa. Amb aquests elements diferents s'evita estereotipar el joc, es dona lloc a la imaginació i el joc té un caire molt més obert.

La Regina Requena, mestra de l'escola Jaume Vicens Vives de Roses, explica que fan tallers específics de jocs simbòlics amb l'objectiu de trencar amb els rols establerts.

A la llar d'infants Les Votes d'Olot, per exemple, la Gemma Gascons explica que tenen materials com ara pinyes, culleres de fusta, estores, troncs, anelles de metall o bé brics de llet escampats en diverses zones de joc.

Un viatge ràpid a través de la història del joguet

Fotografia: Jordi Puig

És molt difícil saber com van néixer les joguines. De fet, des que l'humà té consciència, té sentit del joc. Tal com assegura Eva Pascual, conservadora del Museu del Joguet de Figueres, "els joguets funcionen com a vehicle de transmissió de cultura, de pensament i d'ideologia".

Fa molt de temps que l'humà juga per entretenir-se. En excavacions del 2700 aC, s'han trobat xarranques, nines de fusta, daus, o sonalls fets d'ossos, de fusta o de terra cuita. En l'edat mitjana, la mainada jugava amb joguines lligades a rols molt marcats.

Per a les nenes nines i, per als nens, jocs més físics. A poc a poc, el món del joguet va evolucionar i es va anar construint amb materials com la fusta, la llauna serigrafiada, la corda...

El gran centre productiu

A finals del s.XIX Barcelona es va convertir en un gran centre productiu a l'hora de treballar amb la llauna. Va ser en aquesta època que varen néixer joguines tan emblemàtiques com el soldadet de plom, de la fàbrica Ortelli, o els cotxes de llauna de Jorge Rais.

Més tard, va ser el torn del carteró, amb el que es construïen els cavalls de carteró que tant agradaven als nens de l'època.

L'abans i el després del plàstic

Quan va arribar el plàstic, ja no va haver-hi volta de full. Als anys 50, la incorporació d'aquest material en el sistema de fabricació de joguines va permetre que les indústries fabricants poguessin gaudir d'una producció més àmplia i augmentessin també les formes de les que gaudien les joguines.

En aquesta època va ser quan es van popularitzar els joguets galàctics coincidint amb el llançament del satèl·lit Sputnik. També va ser el torn dels primers joguets amb piles o de les famoses Barbie.

El que també va arrelar fort va ser Mecano, un joc de construcció que va canviar la visió que es tenia sobre els joguets educatius. Amb ell els nens es divertien i aprenien.

Cada any es fabriquen milers i milers de joguines per als infants del nostre territori. A Barcelona hi tenim un dels productors més grans de joguines: Educa Borràs i IMC Toys, que mai s'han aturat i segueixen innovant i produint.

El futur incert de la joguina

Davant de la pregunta "I ara, com evolucionarà el tema de les joguines?", l'experta en joguets Eva Pacual assegura que "això és una cosa que no es pot predir. Any rere any s'ha d'anar examinant quina és la tendència. Ara bé, n'hi ha alguns que mai passen de moda. Estic parlant del io-io, la baldufa, les bales, les titelles, les nines, les pilotes...".

El que sí que es té clar és que cada vegada més la gent busca joguines amb un plus afegit per als seus infants. Qualitat i valors. I sembla també que es torna cap als jocs de fusta.

El dia de Reis, el 6 de gener, el Museu del Joguet de Figueres tindrà les portes obertes gratuïtament de dos quarts d'onze a dos quarts de dues, i de dos quarts de cinc fins a dos quarts de vuit. Es podran visitar les joguines exposades per tal de fer un recorregut físic a través de la història evolutiva de les joguines, des de les més antigues fins a algunes de més actuals.