La Festa Major de l'Escala ha començat oficialment aquest dijous i ho ha fet amb dos actes destacats, malgrat la pluja: L'estrena de l'Alfolí de la Sal com a Museu de l'Escala i el pregó, a càrrec del prestigiós paleontòleg Eudald Carbonell.

La jornada festiva començava a les sis de la tarda, amb la presentació del llibre "l'Alfolí de la Sal de l'Escala", editat per l'Ajuntament de l'Escala i la llibreria Vitel·la, que explica tota la història de l'edifici. Els textos són dels historiadors Joaquim Nadal, Montserrat Jiménez, Lurdes Boix, Eugeni Giral, Ramon Ripoll i Eduard Carbonell i els arquitectes Josep Fuses, Joan M. Viader i Jordi Paulí. Joaquim Nadal era precisament l'encarregat de presentar el llibre.

Protegit com a Bé Cultural d'Interès Nacional, l'Alfolí de la Sal va ser adquirit per l'Ajuntament de l'Escala el 2006 i després de vuit anys d'obres de restauració, coincidint amb la Festa, comença a funcionar com a Museu de l'Escala, amb una primera planta en què s'explica la història del municipi a través de les èpoques i de les transformacions del paisatge que hi ha hagut. L'exposició permanent "L'Escala i la mar d'Empúries", combinarà diferents audiovisuals amb peces originals de diferents èpoques, cedides pel Museu d'Arqueologia de Catalunya-Empúries, el Museu Marítim de Barcelona i diferents famílies escalenques. L'arribada de grecs i romans a les costes d'Empúries, la capitalitat del Comtat d'Empúries, la fundació del nucli de l'Escala el segle XVI i fins a l'actualitat, són alguns dels aspectes que permetrà donar a conèixer aquest espai de l'Alfolí de la Sal, dissenyat sota la direcció de l'historiador Eduard Carbonell, amb la col·laboració del Museu de l'Anxova i de la Sal.

L'edifici de l'Alfolí de la Sal va ser acabat de construir el 1697 i es pensa que acollia la Gabella de la Vila d'Empúries i Port de l'Escala. És el 1716, a partir del Decret de Nova Planta, que comença a exercir com a Alfolí, emmagatzemant la sal que portaven grans vaixells de cabotatge des de les salines dels Alfacs (s. XVIII i XIX), Eivissa (s. XIX) i Torrevella (s.XX) i que es distribuïa a més de dos-cents pobles de les comarques properes.

L'Alfolí va impulsar el desenvolupament econòmic i social de l'Escala al segle XVIII, passant dels 290 habitants que tenia el 1716 a 1.383 el 1787. El ràpid augment de població va fer que obtingués el rang de vila el 1766.

Amb la desaparició del monopoli de la sal, l'edifici va passar a mans privades. Es va llogar a industries locals, com la salaó d'anxoves i va acollir les primeres associacions de pescadors, fins que a partir dels anys 80 es va abandonar i va entrar en un progressiu deteriorament. El 1975 s'havia creat la Comissió de Defensa de l'Arquitectura Popular que va aconseguir que es protegissin tant l'Alfolí de la Sal com el Cementiri Marí.

Pregó

Un cop inaugurat el museu, la pluja no permetia fer la cercavila prevista fins l'Ajuntament, on si que s'ha pogut fer el pregó, a càrrec del prestigiós paleontòleg Eudald Carbonell, codirector d'Atapuerca i investigador de l'Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social.

L'alcalde de l'Escala, Víctor Puga, ha remarcat que "aquest any ha estat trascendent des d'un punt de vista cultural i patrimonial per l'Escala: l'espectacular transformació i millora d'Empúries ha anat acompanyada de la rehabilitació de l'Alfolí i, darrerament, de l'adquisició del Clos del Pastor i el fons documental i artístic de Víctor Català. La Cultura pren un enorme protagonisme aquest 2017 i la volem reivindicar com una aposta de present i futur, com una eina prioritària de transformació i desenvolupament de la nostra vila.".

Just després s'homenatjarà la celebració de la 40a edició de la Cantada d'Havaneres de l'Escala, organitzada per la Penya Blaugrana de l'Escala. La botifarrada i anxovada popular i el concurs de música jove i amateur "D-nota't", completen aquesta jornada d'aquest 31 d'agost.

La colla castellera de Figueres i els trabucaires de Costa Roja han actuat també a la plaça de l'Ajuntament, donant pas a la botifarrada i anxovada popular a la plaça Víctor Català, que ha d'anar seguida de l'actuació de Petit Comitè dels Bannana Beach. Ja passada la mitjanit, està previst el concurs de música jove i amateur D-nota't, a Barrakes, per tancar la primera jornada de la Festa Major.

Aquest divendres a les deu del matí hi ha la tradicional cursa d'objectes flotants no identificats, seguida d'una tirolina de 170 metres a la Platja i del festival d'inflabes refrescants a la Riba. A la tarda, corremulla, concert de tarda amb l'orquestra internacional Maravella, espectacle de circ, sardanes i correbirra, per tancar la jornada amb un nou concert a barrakes.