La Cantada d'Havaneres de l'Escala, organitzada per la Penya Blaugrana de l'Escala amb el suport de l'Ajuntament, celebra aquest any el seu 40è aniversari. I ho fa, organitzant diverses activitats paral·leles, que s'han presentat oficialment avui.

La novetat principal és que aquest any hi haurà dues cantades. La tradicional, el primer dijous d'agost, que reuneix milers de persones cada any a la Platja i que en aquesta ocasió comptarà amb els grups Arjau, Barca de Mitjana i Ultramar. I també una cantada de petit format, el dia abans, al Port d'en Perris, amb una picada d'ullet als inicis d'aquesta tradició. En aquest cas, cantaran els grups Son de l'Havana i els escalencs Oreig de Mar. Ambdues cantades seran a les 10 del vespre.

Aquesta, però, no serà l'única novetat d'aquest 40è aniversari. En aquest sentit, també està prevista l'exposició "A ritme de 2x4. Una aproximació al món de l'havanera", de la Fundació Ernest Morató (del 28 de juliol al 6 d'agost a l'Alfolí de la Sal), així com una taula rodona sobre "Quin és el futur de l'havanera?", amb la participació de Josep Bastons, compositor d'havaneres; Antoni Mas, músic i president de la Fundació Ernest Morató; i Ramon Manent, músic i cantaire (2 d'agost).

Aquest any, serà el primer que la Cantada d'Havaneres de l'Escala serà emesa en directe simultàniament per les televisions i les ràdios locals de Catalunya a través de la Xarxa de Comunicació Local. També es podrà veure pel canal 159 de Movistar+.

El cartell d'aquest any és novament obra de la dissenyadora Ester Verdaguer, que juga amb els colors tradicionals mariners i combina visualment la guitarra, en representació de la música, amb les anxoves, com a producte gastronòmic estrella del municipi.