El gaspatxo és un menjar ideal per a l'estiu i les èpoques de més calor. És més que una sopa freda, gràcies a la seva guarnició esdevé un primer plat complet i, fins i tot, dels més saludables.

Entre els seus beneficis per a la salut, es troben que hidrata i refresca, no engreixa, és ric en fibra, vitamines, minerals i greixos saludables, encara que, això sí, sempre que s'empri en la seva elaboració oli d'oliva verge extra i no se li doni un cop quantitat extra de sal.

Roser Montané, directora de la Consultoria Cesnut Nutrició SL destaca tots i cadascun dels seus beneficis:

És baix en calories

Si no es comptabilitza l'oli, el gaspatxo té 85 calories en un got, i per 100 grams es poden consumir unes 32 quilocalories.

És antioxidant

Conté licopè, un compost de gran quantitat antioxidant que es troba en el tomàquet i que pot perllongar el bronzejat. També per aquest compost, aquest tipus de primer plat hidrata la pell, així com la vitamina C del pebrot i del tomàquet.

Ajuda a prevenir els refredats

És ric en vitamines, D, S, E, i minerals, sent els típics el ferro, el fòsfor, o el calci.

Pot ajudar a anivellar el colesterol i la hipertensió

Si no porta molta sal, així "pot contribuir a millorar la dieta i el nivell de colesterol i d'obesitat", en ser un primer plat baix en calories.

Contribueix a la hidratació

"Hi ha persones que odien l'aigua, no els agrada beure-la, el fet que hi hagi aliments sense gas, sense calories, sense alcohol, contribueix sobretot al fet que aquestes persones millorin la seva hidratació, però no hi ha una quantitat diària recomanada, però sí de líquid recomanat ", postil·la Montané.