Les 12 produccions catalanes que s'han estrenat aquest 2017 entre gener i maig han recaptat poc més de 9 milions d'euros i han congregat 1,42 milions d'espectadors, segons dades de l'Acadèmia del Cinema Català que tenen a Comscore com a font. Unes dades molt inferiors a les del passat any, en el qual les 18 produccions catalanes estrenades van obtenir en aquest mateix període de gener a maig del 2016 més de 20,5 milions de recaptació amb 3,3 milions d'espectadors. El motiu d'aquesta diferència és deu a l'exitosa 'Palmeras en la nieve', que va obtenir més de 13,8 milions de recaptació i 2,2 milions d'espectadors els primers cinc mesos del 2016. En aquest 2017, el film més taquiller de moment ha estat 'Contratiempo' dirigida per Oriol Paulo amb 555.000 espectadors i 3,6 milions de recaptació.

En aquests cinc mesos, les pel·lícules més taquilleres, segons dades de Comscore, han estat 'Contratiempo' amb una recaptació de 3.661.397 euros i amb 555.476 espectadors; seguit per 'El guardián invisible' de Fernando González Molina, que encara està en cartellera i fins aquest maig ha recaptat 3.601.697 euros amb 583.083 espectadors; 'Incerta Glòria' d'Agustí Villaronga amb 638.088 euros de recaptació i 100.795 espectadors; 'Nieve negra', de Martín Hodara amb 541.194 euros i 85.303 espectadors; 'Mine', de Fabio Guaglione i Fabio Resinaro, que ja es va estrenar el 2016, però aquest 2017 ha sumat 151.372 euros i ha tingut 26.613 espectadors, i 'Proyecto Lázaro', que ha obtingut fins ara 124.738 euros i 20.677 espectadors.

El primer trimestre del 2017 va tancar amb unes xifres inferiors al mateix període que l’any passat. A data de 26 de març es van estrenar set pel·lícules catalanes, per les 10 del 2016, que van sumar gairebé 8 milions d'euros recaptats pels 18 de l'any passat. De nou, s'ha de fer referència al fenomen de 'Palmeras en la nieve', que sumava més de 13 milions a taquilla.

Per mesos, el gener del 2017 va començar amb l’arribada als cinemes de tres produccions catalanes de ficció. El primer va ser 'Contratiempo', dirigit per Oriol Paulo i produït per Colosé Producciones, Think Studio, La Habitación Cerrada AIE i Atresmedia Cine, el film de Paulo va reunir al gener més de tres milions d'euros i gairebé 500 mil espectadors. El segon, 'Proyecto Lázaro' escrit i dirigit per Mateo Gil i produït per Arcadia Motion Pictures. El film va reunir, després de tres setmanes a les sales, 123.000 euros i 20.000 espectadors. La tercera, 'Callback', la guanyadora a millor pel·lícula, millor guió i millor actor del darrer Festival de Málaga, dirigida per Carles Torras i produïda per Zabriskie AIE, Glass Eye Pix i Zabriskie Films. Després de dues setmanes, va reunir uns 7.000 euros a taquilla.

El mes de febrer no va tenir "massa moviment pel cinema català", amb una sola estrena i poca incidència general a sales. De fet, el documental 'Bigas x Bigas' va obtenir unes xifres oficials "més que discretes", segons l'Acadèmia, amb 22 espectadors i 103 euros de recaptació al febrer. Un dels punts positius de febrer va ser el retorn als cinemes de 'La propera pell', fruit entre d’altres de l’efecte Premis Gaudí. La pel·lícula d’Isaki Lacuesta i Isa Campo va aconseguir pujar considerablement les xifres de 2016 sumant 34.000 euros a taquilla i gairebé sis mil espectadors.

Durant el mes de març es van estrenar a les sales comercials 'El guardián invisible', dirigida per Fernando González Molina i produïda per Nostromo Pictures i Atresmedia Cine; 'Neckan' dirigida per Gonzalo Tapia i produïda per Gaia Audiovisuals, Loto Films, Acacia Films, 2Blefilo Producciones i Trulock TV; i 'Incerta glòria' d'Agustí Villaronga produïda per Massa d’Or Produccions. Després de quatre setmanes, la pel·lícula de Tapia es va mantenir a les cartelleres superant per poc el miler d'espectadors; la de González Molina va sobrepassar aquell mes de març el mig milió d'espectadors i 3 milions d'euros recaptats, i 'Incerta Glòria' després de dues setmanes a les sales, va superar els 50.000 espectadors i li va faltar poc per arribar als 400.000 euros a taquilla.

L'abril va portar a les cartelleres 'Órbita 9', dirigida per Hatem Khraiche i produïda per la catalana Cactus Flower Producciones, juntament amb Mono Films, Telefónica Studios i Dynamo i distribuïda per Filmax; i 'Nieve negra', coproducció amb argentina dirigida per Martín Hodara. El film de Khraiche va aconseguir, en quatre setmanes als cinemes, més de 17.000 espectadors que van sumar un total de 110.000 euros recaptats, lleugerament per sota d'una altra pel·lícula de ciència ficció distribuïda per Filmax, 'Proyecto Lázaro'. Mentre, 'Nieve negra' va sumar, en tres setmanes, mig milió d’euros a taquilla pels seus més de 77 mil espectadors.

Al maig es van estrenar tres pel·lícules catalanes: el documental 'Herederos de la Bestia', de Diego López i David Pizarro, 'Vivir y otras ficciones', de Jo Sol, i 'Salvación', de Denise Castro. Tres pel·lícules que es van veure en sales molt específiques i han tingut un recorregut comercial limitat. Segons les dades de ComScore, 'Herederos de la Bestia' i 'Vivir y otras ficciones', amb xifres molt similars, ha reunit uns 150 espectadors als cinemes.

Al mes de juny s'hauran estrenat nou pel·lícules, tot i que en la seva majoria es tracta de produccions petites: 'Classe valenta', 'L'amant invisible', 'Mil coses que faria per tu' i 'Sasha' es van estrenar el 2; 'Pàtria, la llegenda d’Otger Cataló i els 9 barons de la fama', el 9, 'Júlia ist' el 16, 'La película de nuestra vida' el 23 i 'Brava' i l'esperada i premiada 'Estiu 1993', el 30.

Dades del 2016

L’any 2016 va tanca amb la que ja és la pel·lícula catalana més taquillera de la història, 'Un monstre em ve a veure', de JA Bayona i 10 produccions catalanes que passen del milió d'euros recaptats a Espanya durant l'any. Això va significar un augment important respecte el 2015, en què només set pel·lícules passaven aquesta xifra, i molt més que el 2014, en què van ser quatre. El cinema català va tenir varis punts àlgids el 2016 pel que fa a xifres de taquilla durant 2016, arrel del fenomen d''Un monstre em ve a veure' sumat a varies produccions com 'Palmeras en la nieve', a principis d'any, els thrillers 'El hombre de las mil caras', 'Infierno azul' o 'Toro', les comèdies 'No culpes al karma de lo que te pasa por gilipollas' o 'El pregón', el drama '100 metros' i les propostes familiars 'Zipi y Zape y la isla del capitán' o 'Ozzy', superant totes elles el milió i mig d’euros recaptats i els 300 mil espectadors. Pel que fa al cinema en llengua catalana, 'La propera pell' va ser la pel·lícula estrenada el 2016 amb més públic, reunint 116.000 euros i més de 23.000 espectadors.